AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

MUSEOIDEN AVOIMET SISÄLLÖT

Monet museot sekä kirjastot ja arkistot julkaisevat sisältöjä avoimesti. Avoimet sisällöt ovat verkossa julkaistuja historiallisia valokuvia, esinekuvia, taidekuvia sekä arkisto- ja filmimateriaalia. Ne ovat käytettävissä verkon välityksellä - vaikkapa luokkahuoneesta käsin. 

Linkit johtavat museoiden tai muun aineiston kokoajan tai tuottajan sivustolle. 

Tutustu aineistojen käyttölisensseihin ja aineistojen käyttöön: 
Creative Commons
Flickr: The Commons
Tekijänoikeudeton aineisto, Public domain -aineisto

1918 - Sisällissota Tampereella ja sen ympäristössä, Museokeskus Vapriikki

Vapriikin kuva-arkisto on julkaissut Flickrissä yli 100 valokuvaa Suomen sisällissodan tapahtumista. Ne liittyvät pääosin Tampereen taisteluun, joka oli sisällissodan suurin ja ratkaisevin yhteenotto.

Aalto yliopiston kirjasto
Vanhoja arkkitehtuurivalokuvia ja piirustuksia.

Ebeneser-säätiö

Ebeneser-säätiön kuva-arkistosta on julkaistu noin 200 valokuvaa Flickr-kuvayhteisöpalvelussa. Flickr-palvelussa julkaistavat kuvat muodostavat kolme kokonaisuutta: 1) Muuttuva Kallio sisältää 30 kuvaa Kallion Harjun alueesta 1900-luvun alusta 1930-luvulle, 2) Lastentarhatyön uranuurtajan Elisabeth Alanderin 60-vuotispäivän kunniaksi koottu valokuva-albumi sisältää yli 140 valokuvaa 1910-luvulta lastentarhoista ympäri Suomea sekä 3) 25 tunnistamatonta visiittikorttikuvaa 1860- ja 1870-luvuilta.

Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut digitoituja kaitafilmejä sisällissodan voitonparaatista 1918, Helsingin olympialaisista 1952, yleislakosta 1956 ja perinteisistä käsityötaidoista. Miten syntyy koivuvasta, saviruukku tai olkihattu? Kuinka sujuu puunuitto tai nauhanpunonta? Kurkista myös helsinkiläisten elämään 1930- ja 1950- luvuilla! Vanhoilta filmeiltä voi katsoa helsinkiläisperheiden arkea ja juhlaa. Digitoidut filmit ovat vapaasti katsottavissa verkkopalvelu YouTubessa.


Finna
Yli 200 000 kpl avoimesti käytössä olevaa kuvaa.

Gallen-Kallelan museo
Akseli Gallen-Kallelan kokoamia ja osin hänen ottamiaan valokuvia Espoosta Meksikoon ja kulttuurijulkimoista ammattimuurareihin.

Gallen-Kallela museo
Taideteoksia museon kokoelmista.

Helsingin taidemuseon julkisen taiteen sivusto

Helsingin taidemuseon julkisen taiteen sivusto esittelee teoksia, jotka voi kokea ulkoilun lomassa eri puolilla Helsinkiä. Helsingin alueella on lähes 500 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. Lisäksi Helsingissä on noin 200 prosenttitaideperiaatteella toteutettua teosta terveysasemien, palvelutalojen, koulujen, päiväkotien ja kirjastojen tiloissa. Teoksia voi selata kartan, avoimen sanahaun, aikajanan ja aakkosellisen listan avulla. Tuotanto: HAM Helsingin taidemuseo

Helsinkikuvia.fi

Helsingin kaupunginmuseon Helsinki-aiheiset valokuvat eri ajoilta ovat vapaassa käytössä Helsinkikuvia.fi-palvelussa. Kuvien joukossa ovat muun muassa kaikki Signe Branderin rakastetut otokset sadan vuoden takaisesta Helsingistä sekä Simo Ristan ja Eeva Ristan laaja ja merkittävä kokoelma 1970-luvun muuttuvasta kaupungista. Kuvat on käytettävissä korkearesoluutioisina eli painolaatuisina versioina CC BY -lisenssillä. 

Helsingin kaupunginmuseo kuuntele Poikkeusaikoja-podcastit
Poikkeusaikoja-podcastit Poikkeusaikoja – kaupunkielämää Helsingissä: Gulashiparooneja ja espanjankärpäsiä valmistuivat poikkeuksellisena keväänä 2020. Jaksoja on yhteensä 10. Historiantutkijat Samu Nyström ja Oona Ilmolahti tarkastelevat kriisiaikojen merkillistä maailmanmenoa, jossa on paljon tuttua myös korona-ajan kaupunkilaisille. Jutustelun lomassa kuunnellaan aikalaiskokemuksia, tarkastellaan museoesineiden merkityksiä sekä etsitään poikkeusaikojen kerrostumia tutuista kaupunkitiloista.

Helsingin kaupunginmuseo Mieliala-podcastit
Mieliala-podcastit liittyvät Hakasalmen huvilassa olleeseen Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn. Kahdeksan jakson podcast-sarjassa kuraattori Anna Kortelainen kertoo näyttelyn mielenkiintoisista taustoista ja teemoista. Aiheena on sotavuosien Helsinki, helsinkiläiset ja taide sodan jaloissa. Näyttelykokonaisuus perustui arkistoihin siviilien sodanjohdolle laatimista salaisista mielialaraporteista.

Ikkunoita sotaan - materiaali monilukutaitoon
Ikkunoita sotaan –materiaali vertailee jatkosodassa otettuja virallisia ja epävirallisia valokuvia.
Tuotanto: Sodan ja rauhan keskus Muisti.

Kansallisgalleria
Kansallisgalleria (Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo) on vapauttanut lähes 12 000 teoskuvaa CC0-lisenssillä. Lisenssillä merkityt kuvat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä, eli jaettavissa, muokattavissa ja hyödynnettävissä missä tahansa, esimerkiksi opetuksessa, tutkimuksessa, sisältäen myös kaupallisen käytön. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä, sillä teoksen tekijänoikeuden suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuolemasta) on päättynyt.

Kansallisgalleria
Kansallisgallerian Flickr-tilillä on käyttöön avattuja teoskuvia sekä historiallisia valokuvia. Ateneumin kokoelmien teokset ovat käytettävissä CC-BY-lisenssillä tai CC0-lisenssillä.

Kymenlaakson museo
Kymenlaakson museon laajasta kuvakokoelmasta on avattu valokuvia CC-BY-lisenssillä Flickriin. Valokuvien teemat ovat monipuolisia kuten kulkuvälineet, vuodenajat, satamatyö ja itäisen Suomenlahden luovutetut ulkosaaret.

Kymenlaakson museo / Merivartiomuseo
Flickriin CC-BY-lisenssillä avatut Merivartiomuseon digitoidut kuvat kertovat monipuolisesti Rajavartiolaitoksen merellisistä tehtävistä. Kuvien teemat vievät merivartioasemien ja vartiolaivojen arkeen sekä merelle tyynessä ja myrskyssä. Kuvat esittelevät muun muassa merivartiostojen monipuolista toimintaa sekä kalustoa eri aikakausina.

Kumpi on parempi, Tuomiokirkko vai Turun linna?
Turussa on kaksi historiallista vetonaulaa ylitse muiden: Turun tuomiokirkko ja Turun linna. Mutta kumpi onkaan merkittävämpi? Se selviää hauskassa oppaiden kaksintaisteluvideossa!

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Puijon kisojen tunnelmia sadan vuoden ajalta KUHMUn Flickr-tilillä. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU juhlistaa satavuotiaita Puijon kisoja julkaisemalla kuva-aineistoa Flickr-tilillään. Kurkkaa kisakansan tunnelmia nuorten MM-kisoista 1983, Veikko Iivanaisen ja Väinö Tiihosen huimat hyppykuvat 1931 tai tutustu Kuopiossa pidettyihin armeijan ja suojeluskuntajärjestön hiihtokilpailuihin 1936. Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä vapaan lähdekoodin lisenssillä (CC-BY-NC-SA). 

Lajituntemuksen oppimisympäristö

Opiskele ja ihastele kasveja, hyönteisiä, sieniä, sammalia ja jäkäliä. Lajintuntemuksen oppimisympäristöön Pinkkaan on koottu eri käyttäjäryhmien tarpeisiin muokattuja tietopaketteja ja yliopisto-opiskelijoille suunnattuja opinto­kokonaisuuksia – virtuaalisia näytepinkkoja. Tuotanto: Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Lappeenrannan museo

Lappeenrannan museot on julkaissut Finnassa noin 1000 digitoitua valokuvaa intendentti Juha Lankisen kokoelmasta, jotka ovat pääasiassa Juha Lankisen isän, arkkitehti Jalmari Lankisen (1894–1970) ottamia valokuvia Viipurista ja Etelä-Karjalasta 1920–60-luvuilta. Julkaistuissa kuvissa on mukana erityisesti Viipurin, Jääsken ja Etelä-Karjalan rakennuksia sekä aikoinaan Lahden korkein rakennus As Oy Suojalinna. Ahkerana valokuvaajana Lankinen kuvasi paljon myös perheensä elämää niin heidän kotonaan Viipurissa kuin kesämökillään Antreassa. Valokuvausharrastajana Jalmari Lankinen myös otti jo varhain kuvia värifilmille. Näitä 1930-luvun lopulla ja sota-aikana pääosin Viipurissa otettuja kuvia sisältyy niin ikään nyt julkaistuihin kuviin.

Kuvia voi käyttää vapaasti mainitsemalla kuvan yhteydessä museon ja valokuvaajan nimet. Kuvien kaupallisesta käytöstä tai niistä tehtävistä muunnoksista tulee sopia erikseen. Kuvat on lisensoitu kansainvälisellä CC BY-NC-ND 4.0 –lisenssillä.

Maalauksia Lönnströmin taidemuseon taidekokoelmasta

Wikimedia Commonsissa on tällä hetkellä nähtävänä Lönnströmin taidemuseon taidekokoelmaan kuuluvaa 49 vanhempaa maalausta kuvin ja teostiedoin. (CC-lisensoitu)

Museovirasto on avannut yli 200 000 painolaatuista kuvaa vapaasti käytettäviksi Finna-verkkopalvelussa. Suurin osa painolaatuisista korkearesoluutiokuvista on julkaistu Creative Commons CC BY 4.0 -lisenssillä. Eri tekniikoin valmistetut kuvat kertovat Suomen alueen historiasta, kulttuureista ja rakennetusta ympäristöstä. Myös suomalais-ugrilaiset ja muut suomalaisten dokumentoimat kulttuurit ovat edustettuina. Kokoelmat sisältävät lisäksi lehtien uutis- ja viihdekuvia viime vuosisadalta.

Museoviraston Kuvakokoelmat on avannut 700 kuvaa 1900-luvun Suomesta opetuskäyttöön verkkopalvelu Flickrissä. Kuvat on valikoitu yhdessä opettajien kanssa. Monipuoliset kuvapaketit kertovat koululaisten elämästä ja historiallisista tapahtumista Suomessa 1900-luvulla. Valokuvat on jaettu aihepiireittäin ja vuosikymmenittäin. Aiheita ovat teknologia, liikenne, vallankäyttö, asuminen ja arkielämä, muoti ja muotoilu, taide, siirtolaisuus ja monikulttuurisuus, ammatit, työ sekä ruoka vuodesta 1900 vuoteen 1999. Tekstit myös ruotsiksi ja englanniksi.

Nykytaiteen museo Kiasma
Valokuvia Kiasma-rakennuksesta rakennusvaiheesta nykypäivään 1996–2014.

Piipun juurella

Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museoiden tietokanta. Sivulta löydät esimerkiksi Varkauden museoiden digitoidut kokoelmat.

Porin taidemuseo
Suomalaista taidetta 1800-luvulta tekijöiltä Alexander Lauréus, Magnus von Wright, R.W. Ekman, John Knutson, Victoria Åberg, Werner Holmberg, Severin Falkman, Elin Danielson-Gambogi ja Eero Järnefelt.

SA-kuva-arkisto, Sotamuseo
Puolustusvoimien kuvakeskuksen ylläpitämä kuva-arkisto, joka sisältää 160 000 talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan aikaista valokuvaa.

Satakunnan museon kuvakokoelmat

Satakunnan Museon kuvakokoelmissa on noin 400 000 valokuvaa. Museon Finna-sivulla on tällä hetkellä nähtävissä noin 15 000 valokuvaa. Sivustolta löytyy muun muassa porilaisten valokuvaajien John Englundin (1870–1929) ja Kustaa Emil Klintin (1865–1938) lasinegatiivikokoelmat, Satakunnan Kansan lehtikuvia ja tuhansia muita kuva-aarteita ja kuvakokonaisuuksia museon kokoelmista. Lisää kuvia julkaistaan jatkuvasti digitoinnin edetessä. (CC BY 4.0)

Serlachiuksen taidekokoelma

Gösta Serlachiuksen taidekokoelman perusta syntyi vuorineuvos Gösta Serlachiuksen (1876–1942) innostuksesta taiteen keräämiseen ja mesenaattitoimintaan. Kokoelman ytimen muodostavat Suomen taiteen kultakauden merkkiteokset. Monet tuon ajan taiteilijoista lukeutuivat vuorineuvoksen ystäväpiiriin. Lisäksi kokoelmaan kuuluu vanhaa eurooppalaista taidetta 1400–1800-luvuilta. Gösta Serlachius perusti 1933 nimeään kantavan taidesäätiön, jonka tehtäväksi tuli taidemuseotoiminnan käynnistäminen Mänttään. Nykyisellään taidesäätiön kokoelma käsittää yli 10000 teosta, ja säätiö tunnetaan yhtenä merkittävimmistä yksityisistä taiteenkerääjistä Pohjoismaissa. Tuotanto: Serlachius-museot 

Suomen hyönteislahkojen tunnistusopas

Suomen hyönteislahkojen tunnistusopas johdattaa hyönteisten pariin. Oppaan ainutlaatuisten kuvien avulla kenen tahansa on mahdollista tunnistaa löytämänsä hyönteiset lahkolleen. Avoimesti saatavilla oleva, maksuton teos helpottaa tutustumista Suomen lajirikkaimpaan eliöryhmään. Tuotanto:  Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Suomen kansallismuseon kokoelmat

Suomen kansallismuseon kokoelmat ovat yhteistä kulttuuriperintöämme, kaikkien kansallisomaisuutta. Ne toimivat yhteisenä muistina ja voimavarana. Kokoelmat kertovat ihmisten elämästä, yhteiskunnasta, tapahtumista ja historiasta. Ne myös inspiroivat, synnyttävät uusia ideoita sekä lisäävät ymmärrystä ja tietoa.Tutustu, selaile ja käytä Suomen kansallismuseon kokoelmia verkossa. Tuotanto: Kansallismuseo

Suomen merimuseo
Valokuvia merimuseon kuvakokoelmien FÅA-Silja Line alakokoelmasta.

Suomen valokuvataiteen museo
Vanhoja valokuvia, Daguerrotyyppejä sekä suomalaisten taiteilijoiden muotokuvia 1800-1900-lukujen taitteesta.

Suomen valokuvataiteen museo
Sanomalehti Uuden Suomen lehtikuvia 1950-luvulta vuoteen 1963.

Suomi syö ja juo
Valokuvia suomalaisesta juoma- ja ruokakulttuurista.

Tampere in the 1950s, Museokeskus Vapriikki

Valokuvia sodanjälkeisestä teollistuvasta Tampereesta sekä arkipäivän esineistä, työkaluista ja teollisuuden koneista.

Tervetuloa löytöretkelle keskiajan Pohjanmaallle -elokuvasarja Youtubessa
Saammeko esitellä: Karlabyssa asuva Helena, Tiukasta kotoisin oleva Tobbe, Gudmund Närpiöstä, Pohjanmaata kiertävä paheellinen pappi Andreas – Korsholman villejä merirosvoja unohtamatta! KulturÖsterbotten on alkuvuonna 2020 julkaissut Youtubessa viidestä lyhytelokuvasta koostuvan elokuvasarjan, joka kertoo Pohjanmaan keskiajasta. Elokuvat ovat vapaasti katsottavissa YouTube-palvelussa, Medeltidens Österbotten -kanavalla.

Elokuvakertomukset ovat fiktiivisiä, mutta tapahtumat perustuvat vanhoihin alkuperäisasiakirjoihin, jotka kertovat ensimmäisistä nimeltä tunnetuista pohjalaisista. Asiakirjat säilytetään mm. tukholmalaisissa ja kööpenhaminalaisissa arkistoissa, mikä kertoo Pohjanmaan vahvoista pohjoismaisista yhteyksistä keskiajalla. Elokuvasarja on löytöretki alueelle, josta Pohjanmaan maakunta alkoi kuutisensataa vuotta sitten kehittyä. 

Tutustu lyhyiden tietoiskujen myötä keskiajan eri ilmiöihin, joiden teemat liittyvät myös nykyhetkeen. Ennenkin on kirjoitettu tärkeät asiat muistiin erilaisin välinein, jäsennetty elämää aikaa seuraamalla ja osattu monia kädentaitoja.

Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttely kertoo Espoosta viidellä eri aikakaudella, viidessä eri paikassa: kivikauden hylkeenpyytäjistä Bosmalmissa, keskiajan maanviljelijöistä Mankbyssä, herrasväestä ja rahvaasta Albergassa, tehdastyöläisistä Kauklahdessa ja kaupunkielämästä lähiöissä. Näyttelyssä selviää miten Espoo on syntynyt, keitä espoolaiset ovat ja miten Espoosta tuli sellainen kuin se nyt on. Verkkonäyttely kannattaa suurentaa koko näytön tilaan katselun helpottamiseksi. Virtuaalinäyttely on tuotettu yhteistyössä VRealin kanssa osana Espoon digiagendaa ja tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -6Aika -hanketta.

Turun museokeskuksen kesäbodcast
Turun museokeskuksen kesäpodcastissä tutustutaan museotyön kulissien taakse. Mm. Turun linnan, WAMin ja Kuralan Kylämäen työntekijät puhuvat työstään ja kertovat mitä museoissa oikeasti tapahtuu. 

Myytit murtuvat Turun linnassa -videotietoiskut. Mielikuvat pimeästä, julmasta ja ankeasta keskiajasta elää edelleen vahvana. Turun linnan videoissa kerrotaan, miten asiat ehkä oikeasti olivat.
 

Varkauden telakan laivat

Tervetuloa Varkauden Pirtinniemen telakan alustietokantaan. Paul Wahl & Co:n, myöhemmin A. Ahlström Osakeyhtiön Varkauden telakka oli aikanaan yksi Suomen merkittävimmistä sisävesitelakoista. Vuosina 1862–1964 valmistui noin 800 erityyppistä alusta. Palvelun avulla voit hakea tietoja Pirtinniemen telakan laivoista. Tuotanto: Varkauden museot

YLE Arkisto
Yli 50 vuotta vanhoja lehdistökuvia muun muassa laitteistoista sekä radiolähetyksiin osallistuneista henkilöistä.

YLE Arkisto
Otoksia mustavalkoisista mykkäfilmeistä. Inserttejä Suomen luonnosta, maaseudun ja kaupungin elämänmenosta 1940-1960-luvuilta.

Åbo Akademin kirjasto
Taiteilija Alex Federleyn valokuvakokoelman kaupunkimaisemia Suomesta.
 
  • Digitaalinen valokuva-arkisto opetuskäytössä

    Suomen valokuvataiteen museo ja Helsingin yhteislyseo toteuttivat keväällä 2015 projektin, jossa hyödynnettiin Valokuvataiteen museon verkossa julkaisemia I. K. Inhan (1865–1930) Helsinki-aiheisia valokuvia kuvataiteen ja estetiikan kursseilla. Suomen valokuvataiteen museo on julkaissut kokoelman valokuvia vapain käyttöoikeuksin kuvapalvelu Flickrissä.

    Valokuvataiteen museon ja Helsingin yhteislyseon projekti on esimerkki toiminnasta, jossa museon kokoelmia voidaan hyödyntää sitomatta työskentelyä fyysisesti museoon.

    Lue lisää