AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Liikenne, elinkeinot ja ammatit

Elias - Elektroniikkaa Salosta

Elias -verkkonäyttely esittelee Salon elektroniikkateollisuuden helmiä, laitteita, jotka ovat vaikuttaneet suomalaisten arkielämään 1920-luvulta alkaen. Tuotanto: Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo SAMU.

Ihmisen heijastus - skenografi Pekka Ojamaa 1947-2008

Verkkonäyttely Ihmisen heijastus esittelee Suomen tunnetuimpiin kuuluvan skenografin taiteellista työskentelyä. Tuotanto: Teatterimuseo.

Tutustu nykyisiin ja menneisiin houkutuspyyntimuotoihin Metsästysmuseon uudessa Kaaveita ja bulvaaneita -verkkonäyttelyssä! Tuotanto: Suomen Metsästysmuseo.

Kulttuuri ammattina - Museoarkeologi Jouko Aroalho

Lyhyt dokumentti museoarkeologi Jouko Aroalhosta. Tuotanto: Kuopion kaupunki, toteutus: Raimo Pesonen.

Kutomo elää!
Forssan museon valmistama verkkonäyttely Kutomoalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tuotanto: Forssan museo.

Lännen hunttarit

Amerikansuomalaisista kertova neliosainen nettidokumentti perustuu Suomen Metsästysmuseossa vuonna 2012 esiteltyyn näyttelyyn. Tuotanto: Suomen Metsästysmuseo.

Maritekstiilit Salossa

Tämä verkkonäyttely perustuu Salon historiallisen museon SAMUn Marimekko-aiheiseen kokoelmaan ja marras-joulukuussa 2012 esillä olleeseen Maritekstiilit Salossa -näyttelyyn. Näyttelyssä seurataan marimekkojen historiaa suunnittelijalähtöisesti. Keskeisellä sijalla FM Marjatta Hietaniemen kuratoimassa näyttelyssä ovat keräilijä Leena Vihervaaran rakastamat suunnittelijat kuten Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Annika Rimala ja eritoten Maija Isola ja Fuji Ishimoto sekä toisaalta Decembrelle ja Marimekolle kankaita ja esineitä suunnitellut Ristomatti Ratia. Tuotanto: Salon historiallinen museo SAMU.

Matkaruokailu
Matkaruokailu-verkkonäyttely esittelee ruoan myyntiä ja tarjoilua asemilla, liikennevälineissä ja matkan varrella. Tuotanto: Hotelli- ja ravintolamuseo.

Moderni eksotiikka
Verkkonäyttely avaa näkymän runsaisiin ja detaljirikkaisiin 1920-1930-luvun ravintolainteriööreihin. Tuotanto: Hotelli- ja ravintolamuseo.

Mänttä kehittyy

Verkkonäyttelyssä voi tutustua suomalaiseen teollisuushistoriaan. Näin Mäntän koskikannas rakentui sadassa vuodessa. Tuotanto: Serlachius-museot.

Olgat, Millyt ja Mathildat - naisia rautateiden palveluksessa

Milloin ensimmäiset naiset tulivat rautateiden palvelukseen Suomessa? Mihin ammatteihin he tulivat? Keitä he olivat? Tuotanto: Suomen rautatiemuseo.

Poliisimuseo - Kurkkaa kokoelmiin

Kurkkaa kokoelmiin -sivulla esitellään museon kokoelmiin kuuluvia esineitä. Sivuilla esiteltävät esineet eivät välttämättä ole esillä näyttelyissä. Poliisimuseon kokoelmiin kuuluu tuhansia esineitä, joista vain muutama sata on esillä yleisölle. Tuotanto: Poliisimuseo.

Olavi Virtanen on kuvitteellinen henkilö, jonka avulla luodaan katsaus paperitehtaalaisen elämän eri vaiheisiin. Tuotanto: Rosenlew-museo.

Porin Matin kunnostus

Kuvakertomus Porin Matti -lämmitysuunin saattamisesta käyttökuntoon. Tuotanto: Rosenlew-museo.

Postin talot ja tilat

Yhteispohjoismainen verkkonäyttely postitaloista ennen ja nyt. Tuotanto: Postimuseo.

Postitorven tarina

Postitorvi käyttöesineenä ja tunnuksena. Tuotanto: Postimuseo.

Pussihousuista haalareihin - Poliisin virkapuku Suomessa

Verkkonäyttely "Pussihousuista haalareihin - Poliisin virkapuku Suomessa" esittelee suomalaisten poliisiviranomaisten virkapukuja Ruotsin vallan ajalta 2010-luvulle. Esillä on autenttisia kuvia poliiseista virkapuvuissa eri ajoilta ja kuvia Poliisimuseon kokoelmiin tallennetuista virkavaatteista. Tekstien ja kuvien avulla voit seurata poliisin virkapuvun kehitystä kronologisesti tai syventyä virkapuvun eri osien muutoksiin omina kokonaisuuksinaan. Tuotanto: Poliisimuseo.

Ravintolavaunujen ja niissä aterioimisen historiaa. Näyttelytekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tuotanto: Suomen rautatiemuseo.

Rosenlew-yhtiö julkaisi vuodesta 1941 lähtien henkilöstölehteä nimeltä Työ ja Toimi. Näille sivuille on koottu Rosenlewin Urheilijat -38:a koskevia artikkeleita. Tuotanto: Rosenlew-museo.

Savonlinna-laiva

Yksi Savonlinnan maakuntamuseon neljästä museolaivasta on Saimaan matkailuhistoriaan liittyvä yli satavuotias matkustajahöyrylaiva Savonlinna. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Perustuu Taipaleen kanavamuseossa esillä olevaan pienoismalliin. Huom! Sivusto tarvitsee toimiakseen Flash Player -lisäosan selaimeen. Tuotanto: Varkauden museot.

Tekstiili- ja kenkäteollisuuden Tampere oli naisten kaupunki ja Tampereen likat käsite. Tampereen likat -mobiilireitissä esitellään kymmenen keskikaupungilla sijaitsevaa veistosta, joissa nainen on pääosassa tai tasavertaisena miehen kanssa. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Tarinoita -verkkonäyttely

Tarinoita-näyttely sisältää tietoa Postin historiasta ja siihen liittyvistä esineistä eri aikakausilta. Lisäksi voit testata tietämystäsi Postimerkkiportaat ja Pue posteljooni -peleissä. Tuotanto: Postimuseo.

Teollisuustyön jäljillä -verkkosivusto esittelee porilaista teollisuushistoriaa. Sivusto kertoo teollistumisen vaiheista unohtamatta niiden aiheuttamia mullistuksia ihmisten arkeen ja koko yhteiskuntaan. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Modernistinen lavastustaide rantautui Suomeen 1920- ja 30-luvulla, samaan aikaan kuin lavastajan ammatti vakiintui maamme teattereissa. Teatterimuseon verkkonäyttely esittelee lavastustaiteen modernismia ja uudistushenkisiä lavastajia Suomessa sotienvälisenä aikana. Tuotanto: Teatterimuseo.

Varkauden telakat

Varkauden laivanrakennusteollisuudesta kertova näyttely. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Varo vaaraa!

Tässä verkkonäyttelyssä voit tutustua työntekijöiden turvallisuusvalistuksessa eri aikoina käytettyihin julisteisiin ja kuviin. Tuotanto: Rosenlew-museo.

Tutustu Etelä-Savon paikallismuseoiden vedenkuljetukseen liittyviin esineisiin, rakenteisiin ja rakennettuun ympäristöön. Testaa vedenkuljetukseen liittyvät tietosi. Tarkista kuinka pärjäsit suhteessa muihin. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Verlan tehdasmuseon uittonäyttely esittelee Mäntyharjun väylän uittoa Verlan osalta. Jo ennen puuhiomon rakentamista Verlan-koskessa uitettiin tukkeja jotka matkasivat Kymijokivarren sahoille. Tuotanto: Verlan tehdasmuseo.