AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Monikulttuurisuus

Afrikka Suomessa - opetusmateriaali

Monipuolinen opetuspaketti, jossa on mukana muun muassa lyhytdokumentteja, elokuvia, valokuvia ja radio-ohjelmia. Tehtävät sopivat parhaiten yläkoululaisille ja toiselle asteelle, mutta osa on sovellettavissa myös alakoululaisille. Sopivia sisältöjä löytyy etenkin äidinkielen, historian, yhteiskuntaopin, matematiikan, maantieteen, musiikin, elämänkatsomustiedon, uskonnon, kuvataiteen ja  terveystiedon opetukseen. Materiaali kattaa monia globaalikasvatuksellisia teemoja ja sen tavoitteena on avartaa oppilaiden maailmankuvaa ja rohkaista heitä toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Tuotanto: Työväenmuseo Werstas

Anarâš – Inarinsaamelaiset

Sivusto kertoo inarinsaamelaisten historiasta ja kulttuurista. Runsas tietopaketti on yhteistuotantoa Anarâskielâ servin (Inarinsaamen kielen yhdistys) kanssa. Sivusto inarinsaameksi, suomeksi ja englanniksi. Tuotanto: Saamelaismuseo Siida.

Eatnanšaddu-sivustolla esitellään saamelaisten käyttämiä luonnonkasveja, niiden kasvuympäristöjä ja käyttötapoja. Kasvitietokantaan on tallennettu noin 50 luonnonkasvin tiedot. Tuotanto: Saamelaismuseo Siida.

Juuret maailmalla, koti Suomessa 

Juuret maailmalla, koti Suomessa on opetuskäyttöön suunniteltu verkkonäyttely. Verkkonäyttelyssä 32 maahanmuuttajaa 24 eri maasta kertoo elämäntarinansa. Verkkonäyttelyssä yläasteikäiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset voivat tutustua maahanmuuttajiin ja heidän elämänvaiheisiinsa. Tuotanto: Työväenmuseo Werstas.

Kestävät kaupungit ja yhteisöt – Rauli Virtasen matkassa maailmalla

Virtasen laajasta kuva-arkistosta verkkonäyttelyyn on valittu kestävästä kehityksestä kertovia kuvia Afganistanista, Nepalista, Myanmarista, Keniasta ja Etiopiasta. Kaikki kuvat on otettu Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaista, joissa Virtanen on vieraillut useasti. Kaikissa näissä maissa ihmisten huominen on pandemian ja poliittisten muutosten vuoksi nyt entistä epävarmempi. 

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (Agenda 2030) ympärille rakentuva verkkonäyttely on toteutettu yhdessä Suomen YK-liiton kanssa. Verkkonäyttely on tuotettu osana ulkoministeriön tukemaa viestintä- ja globaalikasvatushanketta.

Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Verkkonäyttely esittelee Afrikan kulttuurin rikkautta ja monimuotoisuutta Helinä Rautavaaran museon arkistomateriaalin avulla. Tuotanto: Helinä Rautavaaran museo.

Lahja ja velvoite
Lahja ja velvoite-näyttely kertoo Brasilian Salvador da Bahían alueen synkretistisestä kansanuskosta, candomblésta, keskittyen sen rooliin ihmisten arkielämässä turvan tuojana. Tuotanto: Helinä Rautavaaran museo.

("Maahisweb")Saamelaismuseon erikoissivusto lapsille. Sivuston sisältö pohjautuu saamelaiseen kertomaperinteeseen. Sivusto pohjoissaameksi ja suomeksi. Tuotanto: Saamelaismuseo Siida.

Sää’mjie’llem – Kolttasaamelaiset

Sivusto kertoo kolttasaamelaisten historiasta ja tapakulttuurista. Sivusto koltansaameksi, suomeksi ja englanniksi. Tuotanto: Saamelaismuseo Siida.

Tie romanien elämään

Sivusto perustuu Suomen käsityön museon yhteydessä toimivassa Suomen kansallispukukeskuksessa 9.6.-10.9.2006 esillä olleeseen pienimuotoiseen suomalaista romanikulttuuria esittelevään näyttelyyn. Tuotanto: Suomen käsityön museo.