AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Paikallisuus

Aikamatka Karjalankannakselle

Lappeenrannan museoiden verkkonäyttelyssä Karjalankannas herää henkiin kymmenen eri henkilön tarinoissa. Millaista oli elämä lähes sata vuotta sitten? Mitä tekivät esimerkiksi ylösottaja, igumenia tai salakuljettaja? Entä millaisena Karjalankannas elää suomalaisten muistoissa? Ja miksi Viipuri on edelleen suosittu matkailukohde?Hyppää mukaan, lähdetään matkaan! Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Ajasta aikaan - Tuomiokirkko 200 vuotta
Kuopion tuomiokirkon historiasta kertova verkkonäyttely. Tuotanto: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Anarâš – Inarinsaamelaiset

Sivusto kertoo inarinsaamelaisten historiasta ja kulttuurista. Runsas tietopaketti on yhteistuotantoa Anarâskielâ servin (Inarinsaamen kielen yhdistys) kanssa. Sivusto inarinsaameksi, suomeksi ja englanniksi. Tuotanto: Saamelaismuseo Siida.

Eatnanšaddu-sivustolla esitellään saamelaisten käyttämiä luonnonkasveja, niiden kasvuympäristöjä ja käyttötapoja. Kasvitietokantaan on tallennettu noin 50 luonnonkasvin tiedot. Tuotanto: Saamelaismuseo Siida.

Ellin nimipäivät

6-vuotiaan Ellin elämää 1920-luvun Savonlinnassa. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Eläköön Etelä-Savon esihistoria!

Nuoret tekivät esihistoriallisille ja luontokohteille retkiä, joiden pohjalta he kirjoittivat tarinat, tekivät hahmot ja taustat, kuvasivat ja äänittivät äänet leikeanimaatioille. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Etelä-Karjalan esihistoriaa ja muinaisjäännöksiä

Verkkonäyttely Etelä-Karjalalan esihistoriasta ja muinaisjäännöksistä kivikaudelta ristiretkiajan loppuun. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Generalissimus Suvorov 1730-1800

Näyttely kertoo suuren sotapäällikön kenraali A.V.Suvorovin elämän värikkäistä tapahtumista, hänen voitoistaan taistelukentillä ja työstään Kaakkois-Suomen linnoitusten suunnittelijana ja rakentajana. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Hei hoplaa! - ratsuväen elämää Rakuunamäellä ennen sotia

Lähes 300 valokuvaa Rakuunamäen jokapäiväisestä elämästä. Pääosassa ovat hevoset ja ratsuväessä palvelleet. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Heiskan taiteilijakoti
Verkkonäyttely taidemaalari Jonas Heiskan ateljeekodista. Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Herpmanin pojat - isoviha Keuruulla
Verkkonäyttely Herpmanin pojista ja heidän tarinansa vaiheista 300 vuoden ajalta. Tuotanto: Keuruun museo.

Jazzin kaikuja Porissa
Pori Jazzin entisiä ja nykyisiä keikkapaikkoja esittelevän mobiilisovelluksen avulla voi etsiä paikkoja kartalta ja kuunnella ihmisten niistä kertomia muistoja. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Juuret ja Siivet on tarinallinen verkko-oppimateriaali nuorille. Se on matka jokaisen opiskelijan omaan kulttuuriperintöön. Tätä matkaa opiskelijan kanssa tekevät myös fiktiiviset hahmot Raisa, Oona ja Matias. Materiaali on suunniteltu tukemaan ammatillisten perustutkintojen kaikille yhteisiä opintoja, kuten Taide ja kulttuuri, Ympäristötieto ja Kulttuurien tuntemus, mutta soveltuu hyvin myös lukio-opetukseen. Oppimateriaalissa on mukana myös mediakasvatuksellinen näkökulma.Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Jyväskylän aikamasiina
Ihmelaite, jonka avulla Jyväskylän vaiheet tulevat tutuksi. Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Jyväskylän seminaarissa opiskelleita uranuurtajanaisia
Verkkonäyttely Jyväskylän seminaarissa opiskelleista valtakunnallisesti tunnetuista naisista. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Kaarina Korsmanin päiväkirja

Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Kadonnutta ja katoavaista Lappeenrantaa
Työväenopiston rehtori Pentti Nikulaisen valokuvia rakennuksista ja katunäkuymistä sekä elämänmenosta pikkukaupungissa. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Kadunnimet - Kaupungin muisti

adunnimet ovat meille usein niin tuttuja ja jokapäiväisiä, ettei juurikaan tule ajatelleeksi, miksi kadulla on tämä nimi ja mitä se merkitsee. Näihin kysymyksiin yrittää näyttely Kadunnimet - kaupungin muisti vastata. Se kertoo Porin kaupungin keskustan, I-VI kaupunginosan, kadunnimien historiasta. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Kaivo

Tutustu Etelä-Savon paikallismuseoiden kaivoihin. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Haastatteluja kaivonkatsomisen perinteestä. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Kauppakadun laudatur
Keski-Suomen museon tuottaman sivuston avulla voit tutustua Jyväskylän Kauppakadun värikkäisiin vaiheisiin. Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Kekristä jouluun
Yliopiston museon ja Keski-Suomen muistiarkiston kokoama verkkonäyttely Ahti Rytkösen valokuvista. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo ja Keski-Suomen museo.

Keskisuomalainen ruokaperinne
Tutustu maakunnan ruokaperinteeseen verkkonäyttelyn neljän eri teeman avulla, kokeile visaista ruokaperinnetestiä tai lisää oma ohjeesi reseptivihkoon. Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Kesäinen Kuopio
Kuvaesitys kertoo tunnelmista Kuopion kesistä 1800-luvun lopulta alkaen. Tuotanto: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Kutomo elää!

Forssan museon valmistama verkkonäyttely Kutomoalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tuotanto: Forssan museo.

Kuvapolut
Kuvapolut-verkkonäyttely liittyy kaupungin katujen sähkökaapeissa keväällä 2011 avautuneeseen valokuvanäyttelyyn. Tuotanto: Helsingin kaupunginmuseo.

Kuvatauluja Jyväskylän yliopiston museon kokoelmista
Verkkonäyttely esittelee Jyväskylän seminaarissa ja harjoituskoulussa käytettyjä kuvatauluja. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Lappeenrannan julkiset veistokset ja muistomerkit

Lappeenrannan kaupungin julkiset veistokset kuvaavat kaupungin monipuolista historiaa ja asukkaiden kohtaloita. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lappeenrannan kaupungin historiaa
Artikkeleita ja kuvia Lappeenrannan historiasta kaupungin perustamisesta 1649 vuoden 1918 sisällissotaan. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lappeenrannan linnoituksen historia
Verkkonäyttely Lappeenrannan perustamisesta 1910-luvulle Linnoituksen viimeiseen suureen rakennusvaiheeseen. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lappeenrannan muuttuvat kasvot
Lappeenrannassa 1900-luvulla tapahtuneita muutoksia esittelevä sivusto. Kuvia ja kertomuksia. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lauritsalan kauppala
Lauritsalan kauppalan tallennettuja tapahtumia ja näkymiä sekä juhlahetkiä 1950-1960-luvuilla. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lietolaiset sodassa - verkkosivusto koululaisille

Sivusto on tarkoitettu yläkoulun ja lukion historian opiskelijoille, ja sivut antavat koululaisille tietoa sodista eri näkökulmista. Katso myös Sota - veteraanien muistoista museon muistiin -sivusto. Tuotanto: Liedon museo.

Matkalla maan keskipisteeseen - Nykytaidetta Keski-Suomessa 2015

Matka tiedon tuolle puolen, jännittävään ja salaperäiseen tuntemattomaan - mahdollisuuksien rajoille. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo, Keuruun museo, Saarijärven museo, Jyväskylän taiteilijaseura.

Matkamuistoja 1700-luvun Helsingistä
Verkkonäyttely esittelee varhaisten koti- ja ulkomaisten vierailijoiden päiväkirjoihinsa ja matkakertomuksiinsa kirjaamia kokemuksia Helsingistä ja Suomen silloisesta päänähtävyydestä Viaporin merilinnoituksesta. Tuotanto: Helsingin kaupunginmuseo.

Matka Saimaan kanavalla
Matka Saimaan kanavalle postikorttien ja valokuvien välityksellä. Sivusto esittelee kanavan historiaa 1890-luvun kanavamatkailun kultakaudelta 1970-luvulle. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Matti Koivumäen 1970-luvun valokuvia Helsingistä

Verkkonäyttely Matti Koivumäen 1970-luvun valokuvista. Tuotanto: Suomen valokuvataiteen museo.

Mänttä kehittyy

Verkkonäyttelyssä voi tutustua suomalaiseen teollisuushistoriaan. Näin Mäntän koskikannas rakentui sadassa vuodessa. Tuotanto: Serlachius-museot. 

Mäntyharjun verkkomuseo

Tervetuloa tutustumaan Mäntyharjun paikallishistoriaan ja Mäntyharjun museon aineistoihin! Verkkomuseo on luotu tietopaketiksi ja tueksi paikallisille peruskouluille. Museon aineistojen avulla paikallishistoria on aiempaa helpompi ottaa osaksi kouluopetusta. Tuotanto: Mäntyharjun museo.

Naisia Porissa

Näyttely esittelee kymmenkunta porilaista 1800- ja 1900 -luvulla elänyttä naista Hämysilmästä elävän leskeen ja porvarin vaimosta sairaanhoitajattareen. Näyttely pyrkii katsomaan naisten elämää ja arkea Porissa naisten silmin; mitkä olivat heidän elämänsä ehdot ja mahdollisuudet? Tuotanto: Satakunnan Museo.

Näyttelykeskus Soihtu
Näyttelykeskus Soihtu on Jyväskylän yliopiston akateemisen kulttuuriympäristön näyttely- ja palvelupiste, jossa kohtaavat tiede ja taide. Verkkosovelluksessa voi tutustua videoihin ja niihin liittyviin lisämateriaaleihin. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Pienmäen talomuseo
Verkkonäyttely kurkistaa Pienmäen talomuseossa elettyyn elämään, pihapiiriin ja valokuviin. Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Puhelimen historia Pohjois-Savossa

Osuuskunta KPY, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU ja Media-Vesa Ky ovat yhteistyönä toteuttaneet elokuvan puhelimen historiasta Pohjois-Savossa. Netissä ja dvd-tallenteena julkaistava elokuva on samalla dokumentti KPY – sopivasti savolainen – 130 vuotta -juhlanäyttelystä. Elokuvan avulla näyttely säilyy verkkonäyttelynä. Kiinnostava dokumentti toimii myös opetusmateriaalina. 

Puukaupungin tarina

Puukaupungin tarina toteutettiin aikanaan kuudessa aikatasossa osaksi museon pysyvää näyttelyä. Nyt sen keskeiset vuodet on tuotu helpommin saavutettavaan muotoon Internetin kautta katseltavaksi. Nettisivusto koostuu neljästä aikatasosta ja neljästä eri-ikäisestä Porin kartasta. Paikkatietotekniikkaa, kuvia ja tekstejä yhdistämällä on liitetty kunakin aikana Porissa olleita rakennuksia Satakunnan Museon aikalaiskuvina. Lähde tutustumismatkalle karttapolulle Porin puukaupunkivaiheisiin! Tuotanto: Satakunnan Museo.

Puutaloasumisen ihanuus - kurjuus? Asumista sodanjälkeisessä Kuopiossa

Uunilämmitys, kantovesi, vetoisat nurkat, narisevat lattiat, villasukat, perunakellari, pyykkinarut, yleinen sauna, hevostalli, syöttösika, ulkohuussi, pukkisänky, heteka, lutikat, DDT, putkiradio, naapurien yhteisöllisyys, kasvimaa pihalla, suojaisa piha, paljon leikkikavereita, esiliina, lippalakki, polvihousut…Aika kultaa muistot? Tuotanto: Kuopin kulttuurihistoriallinen museo KUHMU.

Päivä eilisessä

Päivä Eilisessä -sivusto tarjoaa tietoa ja käytännön opastusta kotiseutumuseoiden ja koulujen yhteistyön pohjaksi. Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Rakennettu kulttuuriympäristö

Varkauden rakennushistoriasta ja kaupunkikuvan muutoksista kertova verkkonäyttely. Tuotanto: Varkauden museot.

Rauman julkiset teokset

Rauman julkisten taideteosten verkkosivut esittelevät 37 teoksen tiedot, kuvat ja sijaintipaikat. Tuotanto: Rauman taidemuseo.

Rovaniemen julkiset taideteokset 

Verkkonäyttely Rovaniemen julkisista taideteoksista. Tuotanto: Rovaniemen taidemuseo.

Saranat-verkkosivusto

Keski-Savon kulttuuriympäristöihin voi nyt uppoutua netissä. Varkauden museoiden tuottamalla sivustolla voi tutustua alueen rakennusperintöä, arkkitehtuuria ja kulttuurimaisemia esitteleviin verkkonäyttelyihin, peleihin, tehtävä- ja työpajapaketteihin sekä monenlaiseen muuhun kulttuuriympäristöteemaan liittyvään materiaaliin. Tuotanto: Varkauden museot.

Savonlinna-laiva

Yksi Savonlinnan maakuntamuseon neljästä museolaivasta on Saimaan matkailuhistoriaan liittyvä yli satavuotias matkustajahöyrylaiva Savonlinna. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Sibeliuksen jalanjäljillä - Keuruulla?
Verkkonäyttely Jean Sibeliuksen vierailusta Keuruulla. Tuotanto: Keuruun museo.

Sinisellä Saimaalla seilattiin

Saimaan sisävesiliikenteen historiaa esittelevä sivusto. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

("Maahisweb")Saamelaismuseon erikoissivusto lapsille. Sivuston sisältö pohjautuu saamelaiseen kertomaperinteeseen. Sivusto pohjoissaameksi ja suomeksi. Tuotanto: Saamelaismuseo Siida.

Suomalaiset kansallispuvut

Suomen kansallispuvut -sivusto esittelee saatavilla olevat suomalaiset kansallispuvut. Hakemisto sisältää puvun myyjän yhteystiedot, joka vastaa puvun tarvikkeista, kaavoista ja työohjeista tai valmiin puvun toimittamisesta. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Sivusto kertoo kolttasaamelaisten historiasta ja tapakulttuurista. Sivusto koltansaameksi, suomeksi ja englanniksi. Tuotanto: Saamelaismuseo Siida.

Perustuu Taipaleen kanavamuseossa esillä olevaan pienoismalliin. Huom! Sivusto tarvitsee toimiakseen Flash Player -lisäosan selaimeen. Tuotanto: Varkauden museot.

Taidetta Varkaudessa

Nämä sivut esittelevät kuvin ja tekstein Varkauden kaupunkikuvassa, ulkona ja sisällä vastaan tulevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Tuotanto: Varkauden museot.

Tampereen likat

Tekstiili- ja kenkäteollisuuden Tampere oli naisten kaupunki ja Tampereen likat käsite. Tampereen likat -mobiilireitissä esitellään kymmenen keskikaupungilla sijaitsevaa veistosta, joissa nainen on pääosassa tai tasavertaisena miehen kanssa. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Tarina-apteekki

Verkkonäyttelyssä kerrotaan Tyrvään vanhan apteekin tarina sen syntyvaiheista nykypäivään. Tuotanto: Pukstaavi.

Teollisuustyön jäljillä -verkkosivusto esittelee porilaista teollisuushistoriaa. Sivusto kertoo teollistumisen vaiheista unohtamatta niiden aiheuttamia mullistuksia ihmisten arkeen ja koko yhteiskuntaan. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Unon ja Wolmarin matkassa
Näyttelyssä voit tutustua merkkihenkilöiden Uno Cygnaeuksen ja Wolmar Schildtin elämäntyöhön. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Uuno Laukan kuvakokoelma

Verkossa on nähtävissä noin 8 000 Uuno Laukan ottamaa kuvaa. Ne ovat pääasiassa Oulussa kuvattuja katunäkymiä sekä kuvia erilaisista tapahtumista. Kokoelma sisältää myös rintamalla otettuja kuvia. Tuotanto: Pohjois-Pohjanmaan museo.

Varkaus - kerroksien kaupunki

Varkauden rakennusperintöä ja arkkitehtuuria esittelevä verkkonäyttely saranat.fi -sivustolla. Sivusto tarvitsee toimiakseen Flash Player -lisäosan selaimeen. Tuotanto: Varkauden museot.

Varkauden mobiilireitit

Varkauden museoiden mobiilireittejä Varkauden historiaan ja taiteeseen. Tuotanto: Varkauden museot.

Vedenkuljetus

Tutustu Etelä-Savon paikallismuseoiden vedenkuljetukseen liittyviin esineisiin, rakenteisiin ja rakennettuun ympäristöön. Testaa vedenkuljetukseen liittyvät tietosi. Tarkista kuinka pärjäsit suhteessa muihin. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Virtuaali-Tuusula

Tuusulan historiaa ja nykypäivää. Muun muassa Jokelan, Kellokosken ja Hyrylän historiaa, sotilashistoriaa ja Tuusulanjärven kulttuurimaisema-polku. Mukana myös Tuusulan luontokohteita, lasten runopolku, ilmakuvia eri puolilta Tuusulaa ja paljon muuta. Tuotanto: Tuusulan kunta / Tuusulan museo.

Näyttelyssä tarkastellaan aatteellisen ja viihteellisen ohjelmiston merkityksiä työväenteatterissa. Näyttely perustuu runsaaseen kuvalliseen materiaaliin. Tuotanto: Teatterimuseo.