AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Rakennus- ja luonnonperintö


100 kuvaa Varkaudesta

Verkkonäyttelyssä esitellään kuva jokaiselta itsenäisyyden vuodelta Varkaudesta. Kuvissa tapahtumia, vierailuja, rakentamista ja varkautelaista arkea. Tuotanto: Varkauden museot.


Eläköön Etelä-Savon esihistoria!

Nuoret tekivät esihistoriallisille ja luontokohteille retkiä, joiden pohjalta he kirjoittivat tarinat, tekivät hahmot ja taustat, kuvasivat ja äänittivät äänet leikeanimaatioille. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Juuret ja Siivet on tarinallinen verkko-oppimateriaali nuorille. Se on matka jokaisen opiskelijan omaan kulttuuriperintöön. Tätä matkaa opiskelijan kanssa tekevät myös fiktiiviset hahmot Raisa, Oona ja Matias. Materiaali on suunniteltu tukemaan ammatillisten perustutkintojen kaikille yhteisiä opintoja, kuten Taide ja kulttuuri, Ympäristötieto ja Kulttuurien tuntemus, mutta soveltuu hyvin myös lukio-opetukseen. Oppimateriaalissa on mukana myös mediakasvatuksellinen näkökulma.Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Kaarina Korsmanin päiväkirja

Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Kadunnimet - Kaupungin muisti

Kadunnimet ovat meille usein niin tuttuja ja jokapäiväisiä, ettei juurikaan tule ajatelleeksi, miksi kadulla on tämä nimi ja mitä se merkitsee. Näihin kysymyksiin yrittää näyttely Kadunnimet - kaupungin muisti vastata. Se kertoo Porin kaupungin keskustan, I-VI kaupunginosan, kadunnimien historiasta. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Kasvimuseon virtuaalinäyttely

Kasvimuseolla ei ole omia näyttelytiloja, eikä se ole avoinna yleisölle. Kasvimuseon näyttelyyn on kuitenkin mahdollista tutustua virtuaalisesti. Turun yliopiston kasvimuseon virtuaalinen näyttely esittelee kasvimuseon toimintaa, museolla tehtävää tutkimusta ja suomalaisen kasvitieteen historiaa.

Kotiseutuni 

Serlachius-museoiden kokoelmista valitut kuvat esittelevät Mäntän ja Vilppulan rakennettua ympäristöä. Tutustu myös kuviin liittyviin tehtäviin ja kuvia taustoittavaan materiaaliin. Kokonaisuuteen valitut kuvat kertovat elävästi paikkakunnan historiasta ja nostavat esiin ympäristössä tapahtuneita muutoksia, jotka arkielämässä jäävät usein huomaamatta. Tutun ympäristön muutokset heijastelevat yhteiskunnan muuttumista laajemminkin. Kuvat auttavat pohtimaan sitä, miten elämänmeno paikkakunnalla on muuttunut. Kotiseutuni-aineistossa on tehtäviä ja pohdintamateriaalia, mutta kuvia voi tutkia myös ilman niitä. Vastausesimerkkejä kysymyksiin voi pyytää Serlachius-museoista: info@serlachius.fi. Tuotanto: Serlachius-museot.

Lappeenrannan linnoituksen historia
Verkkonäyttely Lappeenrannan perustamisesta 1910-luvulle Linnoituksen viimeiseen suureen rakennusvaiheeseen. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lappeenrannan muuttuvat kasvot
Lappeenrannassa 1900-luvulla tapahtuneita muutoksia esittelevä sivusto. Kuvia ja kertomuksia. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lappeenrannan rakennusinventointi, lähikylät
Sivusto esittelee Lappeenrannan lähikylien ja maaseudun perinteistä rakennuskantaa. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Matkamuistoja 1700-luvun Helsingistä
Verkkonäyttely esittelee varhaisten koti- ja ulkomaisten vierailijoiden päiväkirjoihinsa ja matkakertomuksiinsa kirjaamia kokemuksia Helsingistä ja Suomen silloisesta päänähtävyydestä Viaporin merilinnoituksesta. Tuotanto: Helsingin kaupunginmuseo.

Maisemapaikka-verkkojulkaisu

Maisemapaikka kertoo havainnoista ja muutoksista neljässä eri maisemakohteessa, jotka sijaitsevat Keuruulla (Huhkojärvi), Kuhmoisissa (Kivikoski), Viitasaarella (Kymönkoski) ja Laukaassa (Saraakallio). Paikoiksi valittiin kolmen taiteilijan eli Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Wilho Sjöströmin maalauskohteet sekä kalliomaalausalue. Maalauksia ja nykymaisemasta elo-syyskuussa 2010 otettuja kuvia ja videoita vertailemalla sekä tutkimustietoon tutustumalla voi tulkita maisemassa ja luonnossa tapahtuneita muutoksia ja paikan historiaa. Tuotanto: Jyväskylän Taidemuseo

Poron jäljillä - pohjoisen käsityöläisiä

Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Rubus arcticus -verkkonäyttely

Rubus arcticus –verkkonäyttely esittelee mesimarjan luonnonmarjana, viljelykasvina ja arvokkaana raaka-aineena. Tuotanto: Kuopion luonnontieteellinen museo

Saranat-verkkosivusto

Keski-Savon kulttuuriympäristöihin voi nyt uppoutua netissä. Varkauden museoiden tuottamalla sivustolla voi tutustua alueen rakennusperintöä, arkkitehtuuria ja kulttuurimaisemia esitteleviin verkkonäyttelyihin, peleihin, tehtävä- ja työpajapaketteihin sekä monenlaiseen muuhun kulttuuriympäristöteemaan liittyvään materiaaliin. Tuotanto: Varkauden museot.

Sääksilive

Luomuksen sääksikamerat välittävät Sääksilivessä reaaliaikaista videokuvaa neljän kalasääskiparin pesiltä. Tuotanto:  Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit

Tervetuloa tutustumaan Tampereen muistolaattoihin ja muihin muistomerkkeihin. Muistolaatat ja muistomerkit -sivustosta saat runsaasti lisätietoa henkilöille ja tapahtumille omistettujen muistomerkkien taustoista. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Tampereen julkiset veistokset ja monumentit

Mitkä ovatkaan Hämeensillan veistosten nimet? Hae tamperelaisia julkisia veistoksia teoksen nimellä tai taiteilijan nimellä, tai selaile patsassivustoa muuten vain iloksesi. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Tunne maisema

SIvuston tarkoituksena on innostaa katsomaan ympäristöä ja maisemaa avoimin aistein, rohkaista tutustumaan kulttuurimaisemiin, luontoon ja rakennettuun ympäristöön. Tunne maisema -sivusto esittelee kymmenen Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen Tunne maisema -näyttelyssä esillä ollutta maalausta sekä 13 nykytaitelijoiden maisema- ja ympäristöteemaa käsittelevää teosta ja yhden teossarjan. Lisäksi sivustolle on koottu ja linkitetty maisemaan ja ympäristöön liittyviä aineistoja. Sivuston verkko-opetustehtävät soveltuvat peruskoulun 1–9-luokkalaisille. Lisäksi on toiminnallisia tehtäviä ja tehtäviä omatoimiseen työskentelyyn. Sivusto tarjoaa maisema- ja ympäristöasioihin liittyvää pohdittavaa kaikille asiasta kiinnostuneille. Maisemapaikka kertoo tutkimustieto ja kuva-aineistot lähtökohtanaan havainnoista ja muutoksista neljässä eri maisemakohteessa, jotka sijaitsevat Keuruulla, Kuhmoisissa, Laukaassa ja Viitasaarella. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Miten tekniikan kehitys ja yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet suomalaisten luontosuhteeseen? Varustautuneena luontoon -verkkonäyttely kertoo tästä maataloudessa, metsätyössä, metsästyksessä, kalastuksessa, marjastuksessa ja sienestyksessä, kesäasumisessa sekä vapaa-ajan harrastuksissa tapahtuneiden muutosten kautta. Tuotanto: TAKO pooli 1.

Venäläinen Viapori

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on merilinnoitus, jota alettiin rakentaa Ruotsin vallan aikana vuonna 1748. Sveaborgiksi nimetty linnoitus antautui toukokuussa 1808 Venäjän joukoille ja se siirtyi laivoineen ja linnoituslaitteineen Venäjän keisarikunnalle.Venäläinen aika linnoituksessa kesti vuoteen 1918. Millainen oli venäläinen Viapori – Krepost Sveaborg? Venäläinen Viapori -verkkonäyttely on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tuotanto: Suomenlinna

Viikon luontohavainnot

Luonnossa tapahtuu jatkuvasti jotain uutta. Kannattaa lähteä kävelylle lähiluontoon silmät ja korvat tarkkana! Sivustolle on kerätty viikon luontohavaintoja ja tietoa sekä kuvia havainnoista. Tuotanto: Kuopion luonnontieteellinen museo

Virtuaali-Tuusula

Tuusulan historiaa ja nykypäivää. Muun muassa Jokelan, Kellokosken ja Hyrylän historiaa, sotilashistoriaa ja Tuusulanjärven kulttuurimaisema-polku. Mukana myös Tuusulan luontokohteita, lasten runopolku, ilmakuvia eri puolilta Tuusulaa ja paljon muuta. Tuotanto: Tuusulan kunta / Tuusulan museo.