AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Rakennus- ja luonnonperintö

Eläköön Etelä-Savon esihistoria!

Nuoret tekivät esihistoriallisille ja luontokohteille retkiä, joiden pohjalta he kirjoittivat tarinat, tekivät hahmot ja taustat, kuvasivat ja äänittivät äänet leikeanimaatioille. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Juuret ja Siivet on tarinallinen verkko-oppimateriaali nuorille. Se on matka jokaisen opiskelijan omaan kulttuuriperintöön. Tätä matkaa opiskelijan kanssa tekevät myös fiktiiviset hahmot Raisa, Oona ja Matias. Materiaali on suunniteltu tukemaan ammatillisten perustutkintojen kaikille yhteisiä opintoja, kuten Taide ja kulttuuri, Ympäristötieto ja Kulttuurien tuntemus, mutta soveltuu hyvin myös lukio-opetukseen. Oppimateriaalissa on mukana myös mediakasvatuksellinen näkökulma.Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Kaarina Korsmanin päiväkirja

Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Kadunnimet - Kaupungin muisti

adunnimet ovat meille usein niin tuttuja ja jokapäiväisiä, ettei juurikaan tule ajatelleeksi, miksi kadulla on tämä nimi ja mitä se merkitsee. Näihin kysymyksiin yrittää näyttely Kadunnimet - kaupungin muisti vastata. Se kertoo Porin kaupungin keskustan, I-VI kaupunginosan, kadunnimien historiasta. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Lappeenrannan linnoituksen historia
Verkkonäyttely Lappeenrannan perustamisesta 1910-luvulle Linnoituksen viimeiseen suureen rakennusvaiheeseen. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lappeenrannan muuttuvat kasvot
Lappeenrannassa 1900-luvulla tapahtuneita muutoksia esittelevä sivusto. Kuvia ja kertomuksia. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lappeenrannan rakennusinventointi, lähikylät
Sivusto esittelee Lappeenrannan lähikylien ja maaseudun perinteistä rakennuskantaa. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Matkamuistoja 1700-luvun Helsingistä
Verkkonäyttely esittelee varhaisten koti- ja ulkomaisten vierailijoiden päiväkirjoihinsa ja matkakertomuksiinsa kirjaamia kokemuksia Helsingistä ja Suomen silloisesta päänähtävyydestä Viaporin merilinnoituksesta. Tuotanto: Helsingin kaupunginmuseo.

Poron jäljillä - pohjoisen käsityöläisiä

Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Puukaupungin tarina

Puukaupungin tarina toteutettiin aikanaan kuudessa aikatasossa osaksi museon pysyvää näyttelyä. Nyt sen keskeiset vuodet on tuotu helpommin saavutettavaan muotoon Internetin kautta katseltavaksi. Nettisivusto koostuu neljästä aikatasosta ja neljästä eri-ikäisestä Porin kartasta. Paikkatietotekniikkaa, kuvia ja tekstejä yhdistämällä on liitetty kunakin aikana Porissa olleita rakennuksia Satakunnan Museon aikalaiskuvina. Lähde tutustumismatkalle karttapolulle Porin puukaupunkivaiheisiin! Tuotanto: Satakunnan Museo.

Rakennettu kulttuuriympäristö

Varkauden rakennushistoriasta ja kaupunkikuvan muutoksista kertova verkkonäyttely. Tuotanto: Varkauden museot.

Saranat-verkkosivusto

Keski-Savon kulttuuriympäristöihin voi nyt uppoutua netissä. Varkauden museoiden tuottamalla sivustolla voi tutustua alueen rakennusperintöä, arkkitehtuuria ja kulttuurimaisemia esitteleviin verkkonäyttelyihin, peleihin, tehtävä- ja työpajapaketteihin sekä monenlaiseen muuhun kulttuuriympäristöteemaan liittyvään materiaaliin. Tuotanto: Varkauden museot.

Serlachius-museoiden mobiilioppaat

Tutustu Serlachius-museoiden historiaan, arkkitehtuuriin ja keskeisiin taideteoksiin sekä Serlachius-suvun patruunoihin mobiiliopastusten avulla. Tuotanto: Serlachius-museot.

Taidetta Varkaudessa

Nämä sivut esittelevät kuvin ja tekstein Varkauden kaupunkikuvassa, ulkona ja sisällä vastaan tulevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Tuotanto: Varkauden museot.

Taipaleen kanava-alue vuonna 1905

Perustuu Taipaleen kanavamuseossa esillä olevaan pienoismalliin. Huom! Sivusto tarvitsee toimiakseen Flash Player -lisäosan selaimeen. Tuotanto: Varkauden museot.

Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit

Tervetuloa tutustumaan Tampereen muistolaattoihin ja muihin muistomerkkeihin. Muistolaatat ja muistomerkit -sivustosta saat runsaasti lisätietoa henkilöille ja tapahtumille omistettujen muistomerkkien taustoista. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Tampereen julkiset veistokset ja monumentit

Mitkä ovatkaan Hämeensillan veistosten nimet? Hae tamperelaisia julkisia veistoksia teoksen nimellä tai taiteilijan nimellä, tai selaile patsassivustoa muuten vain iloksesi. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Tunne maisema

SIvuston tarkoituksena on innostaa katsomaan ympäristöä ja maisemaa avoimin aistein, rohkaista tutustumaan kulttuurimaisemiin, luontoon ja rakennettuun ympäristöön. Tunne maisema -sivusto esittelee kymmenen Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen Tunne maisema -näyttelyssä esillä ollutta maalausta sekä 13 nykytaitelijoiden maisema- ja ympäristöteemaa käsittelevää teosta ja yhden teossarjan. Lisäksi sivustolle on koottu ja linkitetty maisemaan ja ympäristöön liittyviä aineistoja. Sivuston verkko-opetustehtävät soveltuvat peruskoulun 1–9-luokkalaisille. Lisäksi on toiminnallisia tehtäviä ja tehtäviä omatoimiseen työskentelyyn. Sivusto tarjoaa maisema- ja ympäristöasioihin liittyvää pohdittavaa kaikille asiasta kiinnostuneille. Maisemapaikka kertoo tutkimustieto ja kuva-aineistot lähtökohtanaan havainnoista ja muutoksista neljässä eri maisemakohteessa, jotka sijaitsevat Keuruulla, Kuhmoisissa, Laukaassa ja Viitasaarella. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Varkaus - kerroksien kaupunki

Varkauden rakennusperintöä ja arkkitehtuuria esittelevä verkkonäyttely saranat.fi -sivustolla. Sivusto tarvitsee toimiakseen Flash Player -lisäosan selaimeen. Tuotanto: Varkauden museot.

Varkauden urheilu- ja liikuntapaikat

Varkauden museoiden pienoisverkkonäyttely Varkauden liikunta- ja urheilupaikoista. Tuotanto: Varkauden museot.

Miten tekniikan kehitys ja yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet suomalaisten luontosuhteeseen? Varustautuneena luontoon -verkkonäyttely kertoo tästä maataloudessa, metsätyössä, metsästyksessä, kalastuksessa, marjastuksessa ja sienestyksessä, kesäasumisessa sekä vapaa-ajan harrastuksissa tapahtuneiden muutosten kautta. Tuotanto: TAKO pooli 1.

Venäläinen Viapori

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on merilinnoitus, jota alettiin rakentaa Ruotsin vallan aikana vuonna 1748. Sveaborgiksi nimetty linnoitus antautui toukokuussa 1808 Venäjän joukoille ja se siirtyi laivoineen ja linnoituslaitteineen Venäjän keisarikunnalle.Venäläinen aika linnoituksessa kesti vuoteen 1918. Millainen oli venäläinen Viapori – Krepost Sveaborg? Venäläinen Viapori -verkkonäyttely on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tuotanto: Suomenlinna

Virtuaali-Tuusula

Tuusulan historiaa ja nykypäivää. Muun muassa Jokelan, Kellokosken ja Hyrylän historiaa, sotilashistoriaa ja Tuusulanjärven kulttuurimaisema-polku. Mukana myös Tuusulan luontokohteita, lasten runopolku, ilmakuvia eri puolilta Tuusulaa ja paljon muuta. Tuotanto: Tuusulan kunta / Tuusulan museo.