AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Sotahistoria

1940-luku - Kotirintaman arkea Oulussa

Verkkonäyttely sota-ajasta Oulussa. Tuotanto: Pohjois-Pohjanmaan museo.

Generalissimus Suvorov 1730-1800
Näyttely kertoo suuren sotapäällikön kenraali A.V.Suvorovin elämän värikkäistä tapahtumista, hänen voitoistaan taistelukentillä ja työstään Kaakkois-Suomen linnoitusten suunnittelijana ja rakentajana. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Lietolaiset sodassa - verkkosivusto koululaisille

Sivusto on tarkoitettu yläkoulun ja lukion historian opiskelijoille, ja sivut antavat koululaisille tietoa sodista eri näkökulmista. Katso myös Sota - veteraanien muistoista museon muistiin -sivusto. Tuotanto: Liedon museo.

Mitä jälkeen jää - Lakkautettu lottajärjestö

Moskovan välirauhansopimus sinetöi Lotta Svärd  -järjestön kohtalon. Järjestö lakkautettiin välirauhansopimuksen  21.artiklan nojalla 23.11.1944. Lotat olivat varautuneet järjestönsä  lakkauttamiseen jo aiemmin syksyllä perustamalla Suomen Naisten  Huoltosäätiön, johon Lottajärjestön omaisuutta alettiin siirtää. Piirit  ja paikallisosastot siirsivät omaisuuttaan myös yhdistyksille,  kouluille, seurakunnille ja yksittäisille henkilöille. Lottamuseon  verkkonäyttely käsittelee niitä toimenpiteitä, joihin järjestössä  ryhdyttiin järjestön merkittävän omaisuuden suojaamiseksi sekä syksyn  1944 jälkeisiä tapahtumia. Mitä jälkeen jää -Lakkautettu Lottajärjestö  esittelee autenttista ennen julkaisematonta arkistomateriaalia Lottajärjestön omaisuuden kohtalosta. Tuotanto: Lottamuseo.

Rauhan jälkeen -verkkopalvelu

Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelu on sisällöltään erittäin laaja, siihen on koottu 20 välirauhansopimuksen esiin tuomaa teemaa, joiden avulla kuvataan sodan jälkeisen yhteiskunnan eheytymisprosessia. Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelu pitää sisällään 300 sivua, yli 100 valokuvaa, lehtileikkeitä, äänitteitä ja elävää kuvaa. Verkkopalvelu on julkaistu kahdella kielellä suomeksi ja ruotsiksi. Verkkopalvelu sopii erinomaisesti perusopetuksen työvälineeksi mutta kiinnostaa varmasti aiheen ajankohtaisuuden ja  monipuolisuuden vuoksi myös monia historian harrastajia. Tuotanto: Lottamuseo.
Lottamuseon verkkonäyttely esittelee 35 naista, jotka toimivat aktiivisesti Lotta Svärd -järjestössä. Järjestön lakkauttamisen jälkeen, monet entisistä jäsenistä vaikuttivat merkittävästi sodan jälkeisen suomalaisen yhteiskunnan rakentumiseen muun muassa politiikan, urheilun, taiteiden ja avustustyön saroilla. Tuotanto: Lottamuseo.

Venäläinen Viapori

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on merilinnoitus, jota alettiin rakentaa Ruotsin vallan aikana vuonna 1748. Sveaborgiksi nimetty linnoitus antautui toukokuussa 1808 Venäjän joukoille ja se siirtyi laivoineen ja linnoituslaitteineen Venäjän keisarikunnalle.Venäläinen aika linnoituksessa kesti vuoteen 1918. Millainen oli venäläinen Viapori – Krepost Sveaborg? Venäläinen Viapori -verkkonäyttely on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tuotanto: Suomenlinna