AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Taide ja luovuus


Absurdeja aikoja - taidetta Generation 2020 -näyttelystä

Amos Rex esittelee Generation 2020 -näyttelyn videoteoksia verkossa. Suuret ja huolestuttavat aiheet saavat usein myös absurdeja piirteitä. Monet Generation 2020 -näyttelyn taiteilijoista käsittelevät teoksissaan tällaisia vaikeita aiheita pelottomasti, niin inhimillisellä uteliaisuudella kuin mustan huumorin keinoin. Mukana olevat taiteilijat: Jenny Hytönen, Leevi Ikäheimo, Annika Korhonen, Liisa-Irmelen Liwata, Joel Stenroos & Konsta Ryösä, Delilah Sykes. Sisältö on saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi. Tuotanto: Amos Rex.

Aikamatka käsityöhön

Verkkonäyttely poimii keskeisimpiä piirteitä suomalaisen käsityön historiasta. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Akseli Gallen-Kallela Facebookissa

Elämää 100 vuotta sitten. Akseli Gallen-Kallela elää Facebookissa elämäänsä tasan sata vuotta sitten. Päivitykset perustuvat Gallen-Kallelan Museon aineistoihin ja muihin historiallisiin dokumentteihin. Tuotanto: Gallen-Kallelan museo

Alvar Aalto museon verkkonäyttelyt

Alvar Aalto museon verkkonäyttelyssä esitellään arkkitehti Alvar Aallon tunnetuimpia töitä sekä hänen henkilöhistoriaansa. Tuotanto: Alvar Aalto museo.

Verkkonäyttely Pohjoismaiden suurimman, 140-vuotiaan Arabian keramiikkatehtaan historiasta, valmistus- ja koristelutekniikoista sekä tuhansista tuotteista. Tuotanto: Designmuseo.

Autuaitten asunnoilla – Eemil Halosen hautaveistotaidetta
Eemil Halonen on suomalaisen kuvanveistotaiteen uranuurtaja. Hautakuvanveisto ja muut tilaustyöt muodostavat merkittävän osan Halosen 1920–1940-lukujen taiteesta. Halosten Museosäätiön kokoelmissa on satoja Eemil Halosen teoksia ja luonnoksia, joiden synnyn taustalla on läheisen ja arvostetun henkilön kuolema. Kokoelmateokset ovat kuolinnaamioita, muotokuvia, haudoille toteutettuja muistomerkkejä, veistoksia ja reliefejä, niiden luonnoksia ja luonnospiirustuksia. Autuaitten asunnoilla -verkkonäyttely esittelee 43 kohdetta ja lähes 50 teosta, jotka sijaitsevat eri puolilla Suomea ja Karjalaa. Kohteisiin voi tutustua sekä tarinoiden että karttapaikannuksen kautta. Halosen hautaveistotaiteeseen pääsee tutustumaan myös Taidemuseo Eemilin näyttelyissä. Tuotanto: Taidemuseo Eemil

Design is thinking -verkkonäyttely

Design is thinking -verkkonäyttely esittelee korkealaatuista suomalaista graafista muotoilua viiden palkitun graafikon tuotannon kautta. Pekka Loiri, Esa Ojala, Kari Piippo, Pentti Pilve ja Erkki Ruuhinen ovat valinneet näyttelyyn omasta tuotannostaan heille merkityksellisiä töitä, ja kertovat niiden taustalla vaikuttavasta ajattelusta ja suunnittelutöiden syntyprosessista. Näiden taustakertomusten kautta graafikoiden työt avautuvat katsojalle uudella tavalla. Tuotanto: Designarkisto

Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin

Verkkojulkaisu liittyy samanimiseen näyttelyyn Jyväskylän taidemuseossa vuonna 2015. Näyttely esitteli 1950- ja 60 -lukujen taiteilijoita ja ilmiöitä keskisuomalaisessa taide-elämässä pääasiassa Jyväskylän kaupungin taidekokoelmien kautta. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo

Heiskan taiteilijakoti
Verkkonäyttely taidemaalari Jonas Heiskan ateljeekodista. Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Ihmisen heijastus - skenografi Pekka Ojamaa 1947-2008

Verkkonäyttely Ihmisen heijastus esittelee Suomen tunnetuimpiin kuuluvan skenografin taiteellista työskentelyä. Tuotanto: Teatterimuseo.

Juuret ja siivet - oppimateriaali nuorille

Juuret ja Siivet on tarinallinen verkko-oppimateriaali nuorille. Se on matka jokaisen opiskelijan omaan kulttuuriperintöön. Tätä matkaa opiskelijan kanssa tekevät myös fiktiiviset hahmot Raisa, Oona ja Matias. Materiaali on suunniteltu tukemaan ammatillisten perustutkintojen kaikille yhteisiä opintoja, kuten Taide ja kulttuuri, Ympäristötieto ja Kulttuurien tuntemus, mutta soveltuu hyvin myös lukio-opetukseen. Oppimateriaalissa on mukana myös mediakasvatuksellinen näkökulma.Tuotanto: Keski-Suomen museo.


Kaarlo Sarkia - kuoleman ja kauneuden runoilija

Kaarlo Sarkia, alun perin Kaarlo Teodor Sulin, syntyi Sastamalan Kiikassa vuonna 1902. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Tyrvään yhteiskoulusta ja kortteerasi kouluaikanaan mm. apteekkari Bäckmanin talossa, jossa nykyisin toimii Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Kaarlo Sarkiaa on usein kuvattu sidotun muodon ja riimien mestariksi. Soinnillisuutensa vuoksi Sarkian runot ovat innoittaneet monia lauluntekijöitä. Ne ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi Kaj Chydeniuksen ja Heino Kasken sävellyksinä. Sarkia käsitteli runoissaan elämän peruskysymyksiä: nuoruutta, kauneutta ja elämän nautintoja sekä toisaalta kärsimystä, kuolemaa ja kaiken katoavaisuutta. Kaarlo Sarkian verkkonäyttely on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tuottama, ja sitä voi vapaasti ihailla nettisivuillamme.

Kaj Franck
Muotoilija Kaj Frankin tuotantoa ja taustaa esittelevä verkkonäyttely. Tuotanto: Designmuseo.

Kalevala-värityskirja ja verkkonäyttely

Kalevala-värityskirja ja verkkonäyttely kalevalaishenkisestä ravintola Kestikartanosta, jossa yhdistyi design ja kansanperinne. Sivustolla on Kalevala-aiheinen värityskirja Kalevalan hahmoista. Kalevalaisten naisten perustama ravintola toimi Helsingissä 1946-1967. Tuotanto: Kalevalaisten Naisten Liitto

Kuka teki, kuka suunnitteli? Mistä ideat?Verkkonäyttely avaa näkökulmia Gallen-Kallelan Museon tekstiileihin ja perheen elämään. Tuotanto: Gallen-Kallelan museo

Korulipas
Korulipas-verkkonäyttely esittelee taiteilija Eric O. W. Ehrströmin (1881–1934) koruja ja koruluonnoksia. Ehrström suunnitteli elämänsä aikana lukuisia koruja, rasioita ja pienesineitä. Hän edustaa suomalaisessa korudesignissa harvinaista, puhdasta art nouveauta. Tuotanto: Serlachius-museot.

Kulta-aika
Verkkonäyttely listaa suomalaisen muotoilun kultakauden 1950-1960 -lukujen tärkeimmät muotoilijat, tehtaat ja tuotteet. Tuotanto: Designmuseo.

Kuollut Lemminkäinen

Kuollut Lemminkäinen -teos avaa uusia näkökulmia myös kahteen muuhun Gallen-Kallelan hyvin tunnettuun teokseen: Ad Astraan ja Lemminkäisen äitiin. Tuotanto: Gallen-Kallelan museo

Käsityö yhdistää

Suomen käsityön museo on tuottanut Käsityö yhdistää –verkkonäyttelyn, joka kertoo alueellisten taitoyhdistysten toiminnasta sadan vuoden ajalta. Toiminnot ovat muuttuneet, mutta edelleen käsityön tekeminen on kaikkia yhdistävä tekijä. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Käsityössä elämän tuntu

Sukella käsityön värikkääseen verkkoon. Nyt käsityöntekijä saa vaikutteita, ideoita, tietoa ja taitoa nettiavaruudesta, ennen malleja katseltiin kirkossa ja kirkonmäellä. Vieläkin käsityöstä aistii luonnon tuntoja, tunnelmia, materiaaleja ja värejä. Verkkonäyttely pohjautuu Suomen käsityön museon perusnäyttelyyn Käsityössä elämän tuntu, joka valmistui kesällä 2000. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Kässäätkö

Kässäätkö - koulukäsityön muistiverkko -sivuilla voit tutustua koulukäsityön historiaan ja auttaa kartuttamaan museon kokoelmia. Sivuille kootaan koulukäsityöhön liittyviä muistoja ja valokuvia sekä tietoa koulukäsityöhön liittyvästä tutkimuksesta. Minkälaisia muistoja sinulla on koulukäsitöistä? Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Lappeenrannan julkiset veistokset ja muistomerkit
Lappeenrannan kaupungin julkiset veistokset kuvaavat kaupungin monipuolista historiaa ja asukkaiden kohtaloita. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Maisemapaikka-verkkojulkaisu

Maisemapaikka kertoo havainnoista ja muutoksista neljässä eri maisemakohteessa, jotka sijaitsevat Keuruulla (Huhkojärvi), Kuhmoisissa (Kivikoski), Viitasaarella (Kymönkoski) ja Laukaassa (Saraakallio). Paikoiksi valittiin kolmen taiteilijan eli Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Wilho Sjöströmin maalauskohteet sekä kalliomaalausalue. Maalauksia ja nykymaisemasta elo-syyskuussa 2010 otettuja kuvia ja videoita vertailemalla sekä tutkimustietoon tutustumalla voi tulkita maisemassa ja luonnossa tapahtuneita muutoksia ja paikan historiaa. Tuotanto: Jyväskylän Taidemuseo

Marimekko

Marimekon värikkäät tekstiilit ja yrityksen historia avautuvat monitasoisessa verkkonäyttelyssä. Tuotanto: Designmuseo.

Maritekstiilit Salossa

Tämä verkkonäyttely perustuu Salon historiallisen museon SAMUn Marimekko-aiheiseen kokoelmaan ja marras-joulukuussa 2012 esillä olleeseen Maritekstiilit Salossa -näyttelyyn. Näyttelyssä seurataan marimekkojen historiaa suunnittelijalähtöisesti. Keskeisellä sijalla FM Marjatta Hietaniemen kuratoimassa näyttelyssä ovat keräilijä Leena Vihervaaran rakastamat suunnittelijat kuten Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Annika Rimala ja eritoten Maija Isola ja Fuji Ishimoto sekä toisaalta Decembrelle ja Marimekolle kankaita ja esineitä suunnitellut Ristomatti Ratia. Tuotanto: Salon historiallinen museo SAMU.

Mary Gallén Facebookissa

Elämää 100 vuotta sitten. Mary Gallén elää Facebookissa elämäänsä tasan sata vuotta sitten. Päivitykset perustuvat Gallen-Kallelan Museon aineistoihin ja muihin historiallisiin dokumentteihin. Tuotanto: Gallen-Kallelan museo

Matkalla maan keskipisteeseen - Nykytaidetta Keski-Suomessa 2015

Matka tiedon tuolle puolen, jännittävään ja salaperäiseen tuntemattomaan - mahdollisuuksien rajoille. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo, Keuruun museo, Saarijärven museo, Jyväskylän taiteilijaseura.

Miltä näyttää aika? Kuvataidetta Keski-Suomessa 1975–1997

Verkkonäyttely sisältää poimintoja Jyväskylän kaupungin taidekokoelmasta vuosilta 1975 –1997. Se taustoittaa keväällä 2020 Jyväskylän taidemuseossa esillä olleen näyttelyn teemoja esittelemällä näyttelyn taiteilijat ja teokset. Sivustolla on myös aikajana kuvataiteen tapahtumista, artikkeleita sekä materiaalia taidetestaajien käyntiä varten. Lisäksi 10 teoksesta on tehty kuvailutulkkaukset. Käsikirjoituksesta ja toimituksesta ovat vastanneet Seija Heinänen, Teija Lammi, Jaana Oikari ja Sirpa Turpeinen.

Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttely

Suomalaisista muotoilutarinoista kertova verkkonäyttely esittelee kaikille suomalaisille tuttuja tuotteita ja kertoo myös näiden tuotteiden taustalta löytyvistä muotoiluprosesseista ja muotoilijoista. Tuotanto: Designarkisto

Navettakissa näyttelyssä

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa asuva navettakissa Muu-Mau tarjoaa mahdollisuuden tutustua taiteeseen kissan silmin, sekä vinkkaa, mitä voisi tehdä itse kotona. Tuotanto: Seinäjoen taidehalli

Näkemyksiä - Verkkonäyttely näkövammaisille

Katseltava ja kuunneltava verkkonäyttely kertoo ensimmäisistä keskisuomalaisista kuvataiteilijoista sekä siitä ympäristöstä ja maailmasta, jossa he elivät ja jota he kuvasivat taiteessaan. Teosten aiheiden kautta avautuu näkökulmia Suomen taiteen ja kulttuurin historiaan noin sadan vuoden taakse. Näyttely soveltuu myös näkövammaisille. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Oiva Toikka
Suunnittelija, keraamikko, lasitaitelija ja lavastaja Oiva Toikan henkilö- ja työhistoriaa esittelevä verkkonäyttely. Tuotanto: Designmuseo.

Oravien Aarteita - Grafiikkaa 60-luvun kodissa

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelman perusnäyttely 7.5.2010 alkaen Jyväskylän taidemuseon Holvissa. Jyväskylän taidemuseon kolmanteen kerrokseen, entisiin Säästöpankin tiloihin on rakennettu ja sisustettu ihan oikea koti 1960-luvun henkeen. Kodissa asustaa kuvitteellinen viisihenkinen perhe, joka on vuosien varrella keräillyt, saanut lahjaksi ja perinyt suomalaista taidegrafiikkaa. Asuntoon saavuttuaan museovieras astuukin suoraan Oravien eteiseen. Verkkonäyttelystä löytyy paljon taustatietoa perheestä, 1960-luvusta ja sen tapahtumista, suomalaisesta taidegrafiikasta sekä näyttelyssä esillä olevista taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Oun taidekierros

Tervetuloa mukaan Oun taidekierrokselle! Tämä kierros sopii erityisen hyvin kaikille alle 8-vuotiaille, yhdessä jonkun lukutaitoisen kanssa. Olemme myös päivittämässä sivulle luetut versiot, jolloin kierrosta voi seurata myös kuunnellen. Taidekierros on saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi. Tuotanto: Amos Rex.

Pitkältä tieltä -verkkonäyttely

Lyhyin videoin toteutettu Pitkältä tieltä -verkkonäyttely välittää tietoa vanhenemisesta taiteen kuvaamana, mutta vie myös tunnelmiin ja tuntemuksiin pilke ja kyynel silmäkulmassa. Näyttely tarjoaa lähtökohdan pohdintoihin omasta vanhenemisesta ja vanhuudesta. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Poron jäljillä - pohjoisen käsityöläisiä

Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Puuvillan suunnittelijat

Vuoden 2008 Raitoja, kukkia ja geometriaa -näyttelyyn liittynyt sivusto esittelee Porin Puuvillan painokangassuunnitteluateljeen historiaa ja tehtaan painokangassuunnittelijoina 20 vuotta toimineiden Raili ja Juhani Konttisen suunnittelemia kankaita. Monien kuosien näytekappaleita säilytetään Satakunnan Museon kokoelmissa. Sivusto on toteutettu osana Raili ja Juhani Konttisen tuotantoa tutkivaa Puuvillan suunnittelijat -hanketta. Tuotanto: Satakunnan Museo

Rauman julkiset teokset

Rauman julkisten taideteosten verkkosivut esittelevät 37 teoksen tiedot, kuvat ja sijaintipaikat. Tuotanto: Rauman taidemuseo.

Rovaniemen julkiset taideteokset 

Verkkonäyttely Rovaniemen julkisista taideteoksista. Tuotanto: Rovaniemen taidemuseo.

Sata vuotta, tuhat tulkintaa

Jyväskylän taidemuseon verkkonäyttely Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttely esittelee Suomen taiteen merkkiteoksia 1800-luvun lopusta 2010-luvulle uudesta näkökulmasta, erilaisten tulkintojen kautta. Kuvataiteen avulla rakennettiin suomalaisuutta ja kansallista identiteettiä, mutta tulkitsevatko nykyihmiset kuvastoa toisin? Sisältää kuvia, videoita, artikkeleita verkkojulkaisussa, tutkimustietoa, tulkintoja eri tieteenalojen näkökulmasta ja yksittäisten ihmisten omakohtaisia ajatuksia teoksista. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo

Seinäjoen taidehallin Youtube-kanava

Seinäjoen taidehalli avautui 11.3.2020 uusissa, upeissa tiloissa vasta saneeratussa taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa. Vaikka avajaisohjelma jäi poikkeustilan vuoksi aiottua lyhyeksi ja siirtyi myöhempään ajankohtaan, Taidehallin YouTube-tarjoaa materiaalia tiloihin, näyttelyihin ja taiteilijoihin tutustumiseen. Materiaalia päivitetään kevään mittaan. Tuotanto: Seinäjoen taidehalli.

Suomen taiteen tarina – lyhytelokuvat ja kouluaineisto

Ateneum on tuottanut kokoelmien klassikkoteoksista kolmetoista lyhytelokuvaa. Kukin elokuva esittelee yhden Ateneumin taideteoksen. Elokuvat näyttävät klassikot uudessa valossa: kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin paljon uutta. Kuvan lisäksi elokuvan kertoja ja rikas äänimaailma johdattavat kiehtovalle elämysmatkalle Suomen taiteen tarinoihin. Lisäksi aineistoon liittyen on tehty kouluaineisto: Suomen taiteen tarina, opettajan aineisto Tuotanto: Ateneum

Taidemaalari Veijo Hurmeen työnkuvia
Tästä verkkonäyttelystä löydät kokoelman taidemaalari Viljo Hurmeen työaiheisia teoskuvia. Teosten yhteydessä on lyhyitä kuvauksia entisaikojen työnteosta sekä tehtäviä lapsille. Tuotanto: Salon taidemuseo / SAMU.

Taideavain

Taideavain sovelluksella voit zoomata kuvia hyvin tarkasti ja saat lisätietoa yksityiskohdista. Taideavaimella on avattu kolme kohdetta, Akseli Gallen-Kallelan taideteokset Madonna (suomeksi ja ruotsiksi) ja Lemminkäisen äiti (suomeksi) sekä Gallen-Kallelan perheen Kenian matka (englanniksi). Tuotanto: Gallen-Kallelan museo

Taidekoulu

Serlachius-museoiden taidekoulussa pääset tutustumaan kuvallisiin sommittelukeinoihin, kuten muotoon, viivaan sekä valoon ja varjoon. Tuotanto: Serlachius-museot.

Taidesanasto kouluille

Mitä tarkoittavat mesenaatti, ornamentti ja barokki? Tutustu taiteessa yleisesti käytettyihin termeihin Serlachius-museoiden avoimesti käytössä olevissa sisällöissä. Tuotanto: Serlachius-museot.


Taidetarinoita kouluille

Lähde elämysmatkalle taiteen pariin. Katso ja kuuntele videoita, joissa musiikki ja taideteokset muodostavat ehyen tarinan. Tuotanto: Serlachius-museot.

Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit

Tervetuloa tutustumaan Tampereen muistolaattoihin ja muihin muistomerkkeihin. Muistolaatat ja muistomerkit -sivustosta saat runsaasti lisätietoa henkilöille ja tapahtumille omistettujen muistomerkkien taustoista. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Tampereen julkiset veistokset ja monumentit

Mitkä ovatkaan Hämeensillan veistosten nimet? Hae tamperelaisia julkisia veistoksia teoksen nimellä tai taiteilijan nimellä, tai selaile patsassivustoa muuten vain iloksesi. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Teolliset muotoilijat -verkkonäyttely

Teolliset muotoilijat -verkkonäyttely on suunnattu kaikille muotoilusta kiinnostuneille. Se avaa teollisen muotoilijan työtä ja kertoo siitä, kuinka muotoilu ei ole vain esteettisen ulkomuodon antamista, vaan muotoilijan kädenjälki ulottuu pintaa syvemmälle. Jokaiselta muotoilijalta on valittu näyttelyyn neljä heidän suunnittelemaansa tuotetta tai tuoteperhettä, jotka ovat olleet merkittäviä heidän urallaan. Tuotanto: Designarkisto


Tragedia ajassa - ajaton tragedia

Verkkonäyttely Tragedia ajassa – ajaton tragedia esittelee Suomessa esitettyjä antiikin kreikkalaisia tragedioita. Näyttelyn sisältö lähtee liikkeelle 1980-luvun esityksistä ja kulkee aina 2013 vuoteen saakka. Tuotanto: Teatterimuseo.

T tee se itse

T se itse - verkkonäyttely avattiin lokakuun 2000 alussa. Luonnonmateriaaleista ja käsityöstä kertova verkkonäyttely toteutettiin museon kummiluokan avustuksella. Näyttely antaa nimensä mukaisesti myös ohjeita käsitöihin ja askarteluun ja aineksia ajatteluun. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Tuhat tulkintaa -verkkonäyttely

Verkkonäyttely esittelee 45 taideteosta Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelystä, joka oli esillä 9.6.–8.10.2017 Jyväskylän taidemuseossa. Suomen Taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten kokoelmateokset kattavat yli 100 vuotta Suomen taiteen historiaa. Teoksiin liittyvät tulkinnat ovat taiteilijoiden mielipiteitä, aikalaisten kommentteja sekä tutkijoiden ja tämän päivän katsojien esittämiä näkemyksiä. Voit tehdä sivuilla myös omia tulkintojasi.

Tunne maisema -verkkonäyttely

Tämä verkkojulkaisu liittyy Tunne maisema -näyttelyyn Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011. Sivusto esittelee tarkemmin kymmenen Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen näyttelyssä esillä ollutta maalausta sekä 13 nykytaitelijoiden maisema- ja ympäristöteemaa käsittelevää teosta ja yhden teossarjan. Lisäksi sivustolle on koottu ja linkitetty maisemaan ja ympäristöön liittyviä aineistoja. Sivuston verkko-opetustehtävät soveltuvat peruskoulun 1–9-luokkalaisille. Lisäksi on toiminnallisia tehtäviä ja tehtäviä omatoimiseen työskentelyyn. Sivusto tarjoaa maisema- ja ympäristöasioihin liittyvää pohdittavaa kaikille asiasta kiinnostuneille. Tehtävät on tehnyt Tiina Häkkinen. Tuotanto: Jyväskylän Taidemuseo

Tuomas Ragvaldinpoika

1700-luvun merkittävimpiin hengellisen kirjallisuuden tekijöihin kuului Tuomas Ragvaldinpoika, joka syntyi talollisen pojaksi Tyrväällä vuonna 1724.Verkkonäyttely kertoo, miten oppimattomasta kansanrunoilijasta tuli suomenkielisten arkkiveisujen isä. Tuomas Ragvaldinpojan ansiosta suomen kieleen ylipäätään vakiintui sana arkkiveisu. Arkkiveisut olivat painettuja lehtisiä, joita julkaistiin Suomessa 1600-luvun alusta 1930-luvulle asti.Verkkonäyttelyssä pääset myös osaksi vuoden 1763 Tyrvään syysmarkkinoita. Näyttely on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tuotantoa ja vapaasti ihailtavissa.

Uutta, tuntematonta, unelmaa

Modernistinen lavastustaide rantautui Suomeen 1920- ja 30-luvulla, samaan aikaan kuin lavastajan ammatti vakiintui maamme teattereissa. Teatterimuseon verkkonäyttely esittelee lavastustaiteen modernismia ja uudistushenkisiä lavastajia Suomessa sotienvälisenä aikana. Tuotanto: Teatterimuseo.

Voima ja lumo -verkkonäyttely tarkastelee Suomen teatterihistoriaa 1700-luvun puolivälistä 2000-luvulle. Kohtaus kohtaukselta tutustutaan taiteeseen ja viihteeseen, yleisöön ja yhteiskunnan ilmiöihin, teatterin voimaan ja lumoon kautta aikojen. Tuotanto: Teatterimuseo.

Voiman vuodet − tasapainottelua Tampereen Työväen Teatterissa 1919−1935

Näyttelyssä tarkastellaan aatteellisen ja viihteellisen ohjelmiston merkityksiä työväenteatterissa. Näyttely perustuu runsaaseen kuvalliseen materiaaliin. Tuotanto: Teatterimuseo.