AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Taide ja luovuus

A. E. Järvinen

Suomen Metsästysmuseon verkkonäyttely esittelee erään maamme pidetyimmistä eräkirjailijoista – A. E. Järvisen. Erätarinoiden lisäksi tämä lahjakas metsänhoitaja tuli tunnetuksi taidemaalarina, erämiehenä ja suurena Lapin ystävänä. Tuotanto: Suomen Metsästysmuseo.

Aikamatka käsityöhön 

Verkkonäyttely poimii keskeisimpiä piirteitä suomalaisen käsityön historiasta. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Alvar Aalto museon verkkonäyttelyt

Alvar Aalto museon verkkonäyttelyssä esitellään arkkitehti Alvar Aallon tunnetuimpia töitä sekä hänen henkilöhistoriaansa. Tuotanto: Alvar Aalto museo.

Verkkonäyttely Pohjoismaiden suurimman, 140-vuotiaan Arabian keramiikkatehtaan historiasta, valmistus- ja koristelutekniikoista sekä tuhansista tuotteista. Tuotanto: Designmuseo.

Checkpoint Leonardo

Checkpoint Leonardo on taiteen ja tieteen vuorovaikutusta tutkiva näyttely. Se on suunnattu lapsille ja nuorille sekä opettajille ja opettajaopiskelijoille. Projektin avulla rakennetaan yhteistyömallia miten taidemuseo ja opettajankoulutuslaitos voivat työskennellä ilmiökeskeisen opetuksen edistämiseksi valtakunnallisesti.

"E.M.C. Tigerstedt" -verkkonäyttely kertoo 1900-luvun alun kansainvälisissä tutkimuspiireissä liikkuneesta suomalaiskeksijästä. Pääosan näyttelystä muodostaa seitsemän Tigerstedtin keksintöä uran eri vaiheista. Tuotanto: Tekniikan museo.

Heiskan taiteilijakoti
Verkkonäyttely taidemaalari Jonas Heiskan ateljeekodista. Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Ihmisen heijastus - skenografi Pekka Ojamaa 1947-2008

Verkkonäyttely Ihmisen heijastus esittelee Suomen tunnetuimpiin kuuluvan skenografin taiteellista työskentelyä. Tuotanto: Teatterimuseo.

Juuret ja siivet - oppimateriaali nuorille

Juuret ja Siivet on tarinallinen verkko-oppimateriaali nuorille. Se on matka jokaisen opiskelijan omaan kulttuuriperintöön. Tätä matkaa opiskelijan kanssa tekevät myös fiktiiviset hahmot Raisa, Oona ja Matias. Materiaali on suunniteltu tukemaan ammatillisten perustutkintojen kaikille yhteisiä opintoja, kuten Taide ja kulttuuri, Ympäristötieto ja Kulttuurien tuntemus, mutta soveltuu hyvin myös lukio-opetukseen. Oppimateriaalissa on mukana myös mediakasvatuksellinen näkökulma.Tuotanto: Keski-Suomen museo.

Kaarlo Sarkia - kuoleman ja kauneuden runoilija

Kaarlo Sarkia, alun perin Kaarlo Teodor Sulin, syntyi Sastamalan Kiikassa vuonna 1902. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Tyrvään yhteiskoulusta ja kortteerasi kouluaikanaan mm. apteekkari Bäckmanin talossa, jossa nykyisin toimii Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Kaarlo Sarkiaa on usein kuvattu sidotun muodon ja riimien mestariksi. Soinnillisuutensa vuoksi Sarkian runot ovat innoittaneet monia lauluntekijöitä. Ne ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi Kaj Chydeniuksen ja Heino Kasken sävellyksinä. Sarkia käsitteli runoissaan elämän peruskysymyksiä: nuoruutta, kauneutta ja elämän nautintoja sekä toisaalta kärsimystä, kuolemaa ja kaiken katoavaisuutta. Kaarlo Sarkian verkkonäyttely on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tuottama, ja sitä voi vapaasti ihailla nettisivuillamme.

Kaj Franck
Muotoilija Kaj Frankin tuotantoa ja taustaa esittelevä verkkonäyttely. Tuotanto: Designmuseo.

Kukako - Kulttuuria kaikista kolkista

Suomen käsityön museon Kukako-hankkeen tuloksena internetissä on avattu keväällä 2010 vuorovaikutteinen sivusto, jota voidaan hyödyntää koulujen kulttuuriperintöopetuksessa. Sivuston tavoitteena on, että lapset oppivat arvostamaan omaa ja kunnioittamaan toisten kulttuuriperintöä. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Kulta-aika
Verkkonäyttely listaa suomalaisen muotoilun kultakauden 1950-1960 -lukujen tärkeimmät muotoilijat, tehtaat ja tuotteet. Tuotanto: Designmuseo.

Kurkistus taidekokoelmaan - Makupaloja Göstä Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta

Kurkista, millaisia teoksia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön taidekokoelmasta löytyy. Tuotanto: Serlachius-museot.

Käsityö yhdistää

Suomen käsityön museo on tuottanut Käsityö yhdistää –verkkonäyttelyn, joka kertoo alueellisten taitoyhdistysten toiminnasta sadan vuoden ajalta. Toiminnot ovat muuttuneet, mutta edelleen käsityön tekeminen on kaikkia yhdistävä tekijä. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Käsityössä elämän tuntu

Sukella käsityön värikkääseen verkkoon. Nyt käsityöntekijä saa vaikutteita, ideoita, tietoa ja taitoa nettiavaruudesta, ennen malleja katseltiin kirkossa ja kirkonmäellä. Vieläkin käsityöstä aistii luonnon tuntoja, tunnelmia, materiaaleja ja värejä. Verkkonäyttely pohjautuu Suomen käsityön museon perusnäyttelyyn Käsityössä elämän tuntu, joka valmistui kesällä 2000. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Kässäätkö

Kässäätkö - koulukäsityön muistiverkko -sivuilla voit tutustua koulukäsityön historiaan ja auttaa kartuttamaan museon kokoelmia. Sivuille kootaan koulukäsityöhön liittyviä muistoja ja valokuvia sekä tietoa koulukäsityöhön liittyvästä tutkimuksesta. Minkälaisia muistoja sinulla on koulukäsitöistä? Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Liedon kunnan taidekokoelma

Liedon kunnan taidekokoelma on nyt nähtävissä verkkonäyttelynä. Taideteoksia on eri taiteilijoilta useilta vuosikymmeniltä, ja ne on sijoitettu eri puolille kunnan omistamiin kiinteistöihin. Tässä verkkonäyttelyssä teokset on jaoteltu gallerioihin taiteilijoiden mukaisesti käännetyssä aakkosjärjestyksessä. Tuotanto: Liedon museo.

Lappeenrannan julkiset veistokset ja muistomerkit
Lappeenrannan kaupungin julkiset veistokset kuvaavat kaupungin monipuolista historiaa ja asukkaiden kohtaloita. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Marimekko

Marimekon värikkäät tekstiilit ja yrityksen historia avautuvat monitasoisessa verkkonäyttelyssä. Tuotanto: Designmuseo.

Maritekstiilit Salossa

Tämä verkkonäyttely perustuu Salon historiallisen museon SAMUn Marimekko-aiheiseen kokoelmaan ja marras-joulukuussa 2012 esillä olleeseen Maritekstiilit Salossa -näyttelyyn. Näyttelyssä seurataan marimekkojen historiaa suunnittelijalähtöisesti. Keskeisellä sijalla FM Marjatta Hietaniemen kuratoimassa näyttelyssä ovat keräilijä Leena Vihervaaran rakastamat suunnittelijat kuten Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Annika Rimala ja eritoten Maija Isola ja Fuji Ishimoto sekä toisaalta Decembrelle ja Marimekolle kankaita ja esineitä suunnitellut Ristomatti Ratia. Tuotanto: Salon historiallinen museo SAMU.

Matkalla maan keskipisteeseen - Nykytaidetta Keski-Suomessa 2015

Matka tiedon tuolle puolen, jännittävään ja salaperäiseen tuntemattomaan - mahdollisuuksien rajoille. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo, Keuruun museo, Saarijärven museo, Jyväskylän taiteilijaseura.

Matti Koivumäen 1970-luvun valokuvia Helsingistä

Verkkonäyttely Matti Koivumäen 1970-luvun valokuvista. Tuotanto: Suomen valokuvataiteen museo.

Näkemyksiä - Verkkonäyttely näkövammaisille

Katseltava ja kuunneltava verkkonäyttely kertoo ensimmäisistä keskisuomalaisista kuvataiteilijoista sekä siitä ympäristöstä ja maailmasta, jossa he elivät ja jota he kuvasivat taiteessaan. Teosten aiheiden kautta avautuu näkökulmia Suomen taiteen ja kulttuurin historiaan noin sadan vuoden taakse. Näyttely soveltuu myös näkövammaisille. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Oiva Toikka
Suunnittelija, keraamikko, lasitaitelija ja lavastaja Oiva Toikan henkilö- ja työhistoriaa esittelevä verkkonäyttely. Tuotanto: Designmuseo.

Oravien Aarteita - Grafiikkaa 60-luvun kodissa

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelman perusnäyttely 7.5.2010 alkaen Jyväskylän taidemuseon Holvissa. Jyväskylän taidemuseon kolmanteen kerrokseen, entisiin Säästöpankin tiloihin on rakennettu ja sisustettu ihan oikea koti 1960-luvun henkeen. Kodissa asustaa kuvitteellinen viisihenkinen perhe, joka on vuosien varrella keräillyt, saanut lahjaksi ja perinyt suomalaista taidegrafiikkaa. Asuntoon saavuttuaan museovieras astuukin suoraan Oravien eteiseen. Verkkonäyttelystä löytyy paljon taustatietoa perheestä, 1960-luvusta ja sen tapahtumista, suomalaisesta taidegrafiikasta sekä näyttelyssä esillä olevista taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Pitkältä tieltä -verkkonäyttely

Lyhyin videoin toteutettu Pitkältä tieltä -verkkonäyttely välittää tietoa vanhenemisesta taiteen kuvaamana, mutta vie myös tunnelmiin ja tuntemuksiin pilke ja kyynel silmäkulmassa. Näyttely tarjoaa lähtökohdan pohdintoihin omasta vanhenemisesta ja vanhuudesta. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Poron jäljillä - pohjoisen käsityöläisiä

Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Rauman julkiset teokset

Rauman julkisten taideteosten verkkosivut esittelevät 37 teoksen tiedot, kuvat ja sijaintipaikat. Tuotanto: Rauman taidemuseo.

Rovaniemen julkiset taideteokset 

Verkkonäyttely Rovaniemen julkisista taideteoksista. Tuotanto: Rovaniemen taidemuseo.

Serlachius-museoiden mobiilioppaat

Tutustu Serlachius-museoiden historiaan, arkkitehtuuriin ja keskeisiin taideteoksiin sekä Serlachius-suvun patruunoihin mobiiliopastusten avulla. Tuotanto: Serlachius-museot.

Sumusta sommitteluun - kauneimmat 1950-luvun kuvat

Taidevalokuvauksen käänteitä sodanjälkeisessä Suomessa. Näyttely esittelee pääasiassa 1950-luvun kameraseuroissa vallinnutta kuvakulttuuria avainteosten ja teemallisten sarjojen kautta. Tuotanto: Suomen valokuvataiteen museo.

Suomalainen muoto
Verkkosivusto on suunnattu suurelle yleisölle ja sen OPI-osuus peruskoulun ja lukion opettajien ja oppilaiden käyttöön. Sivusto kattaa ajallisesti suomalaisen muotoilun historian ja huomioi muotoilukentän moninaisuuden. Tuotanto: Designmuseo.

Taidemaalari Veijo Hurmeen työnkuvia
Tästä verkkonäyttelystä löydät kokoelman taidemaalari Viljo Hurmeen työaiheisia teoskuvia. Teosten yhteydessä on lyhyitä kuvauksia entisaikojen työnteosta sekä tehtäviä lapsille. Tuotanto: Salon taidemuseo / SAMU.

Taidekoulu

Serlachius-museoiden taidekoulussa pääset tutustumaan kuvallisiin sommittelukeinoihin, kuten muotoon, viivaan sekä valoon ja varjoon. Tuotanto: Serlachius-museot.

Taidesanasto kouluille

Mitä tarkoittavat mesenaatti, ornamentti ja barokki? Tutustu taiteessa yleisesti käytettyihin termeihin Serlachius-museoiden avoimesti käytössä olevissa sisällöissä. Tuotanto: Serlachius-museot.

Taidetarinoita kouluille

Lähde elämysmatkalle taiteen pariin. Katso ja kuuntele videoita, joissa musiikki ja taideteokset muodostavat ehyen tarinan. Tuotanto: Serlachius-museot.

Taidetta Varkaudessa

Nämä sivut esittelevät kuvin ja tekstein Varkauden kaupunkikuvassa, ulkona ja sisällä vastaan tulevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Tuotanto: Varkauden museot.

Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit

Tervetuloa tutustumaan Tampereen muistolaattoihin ja muihin muistomerkkeihin. Muistolaatat ja muistomerkit -sivustosta saat runsaasti lisätietoa henkilöille ja tapahtumille omistettujen muistomerkkien taustoista. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Tampereen julkiset veistokset ja monumentit

Mitkä ovatkaan Hämeensillan veistosten nimet? Hae tamperelaisia julkisia veistoksia teoksen nimellä tai taiteilijan nimellä, tai selaile patsassivustoa muuten vain iloksesi. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.


Tragedia ajassa - ajaton tragedia

Verkkonäyttely Tragedia ajassa – ajaton tragedia esittelee Suomessa esitettyjä antiikin kreikkalaisia tragedioita. Näyttelyn sisältö lähtee liikkeelle 1980-luvun esityksistä ja kulkee aina 2013 vuoteen saakka. Tuotanto: Teatterimuseo.

T tee se itse

T se itse - verkkonäyttely avattiin lokakuun 2000 alussa. Luonnonmateriaaleista ja käsityöstä kertova verkkonäyttely toteutettiin museon kummiluokan avustuksella. Näyttely antaa nimensä mukaisesti myös ohjeita käsitöihin ja askarteluun ja aineksia ajatteluun. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Tuhat tulkintaa -verkkonäyttely

Verkkonäyttely esittelee 45 taideteosta Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelystä, joka oli esillä 9.6.–8.10.2017 Jyväskylän taidemuseossa. Suomen Taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten kokoelmateokset kattavat yli 100 vuotta Suomen taiteen historiaa. Teoksiin liittyvät tulkinnat ovat taiteilijoiden mielipiteitä, aikalaisten kommentteja sekä tutkijoiden ja tämän päivän katsojien esittämiä näkemyksiä. Voit tehdä sivuilla myös omia tulkintojasi.  

Tunne maisema

SIvuston tarkoituksena on innostaa katsomaan ympäristöä ja maisemaa avoimin aistein, rohkaista tutustumaan kulttuurimaisemiin, luontoon ja rakennettuun ympäristöön. Tunne maisema -sivusto esittelee kymmenen Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen Tunne maisema -näyttelyssä esillä ollutta maalausta sekä 13 nykytaitelijoiden maisema- ja ympäristöteemaa käsittelevää teosta ja yhden teossarjan. Lisäksi sivustolle on koottu ja linkitetty maisemaan ja ympäristöön liittyviä aineistoja. Sivuston verkko-opetustehtävät soveltuvat peruskoulun 1–9-luokkalaisille. Lisäksi on toiminnallisia tehtäviä ja tehtäviä omatoimiseen työskentelyyn. Sivusto tarjoaa maisema- ja ympäristöasioihin liittyvää pohdittavaa kaikille asiasta kiinnostuneille. Maisemapaikka kertoo tutkimustieto ja kuva-aineistot lähtökohtanaan havainnoista ja muutoksista neljässä eri maisemakohteessa, jotka sijaitsevat Keuruulla, Kuhmoisissa, Laukaassa ja Viitasaarella. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Tuomas Ragvaldinpoika

1700-luvun merkittävimpiin hengellisen kirjallisuuden tekijöihin kuului Tuomas Ragvaldinpoika, joka syntyi talollisen pojaksi Tyrväällä vuonna 1724.Verkkonäyttely kertoo, miten oppimattomasta kansanrunoilijasta tuli suomenkielisten arkkiveisujen isä. Tuomas Ragvaldinpojan ansiosta suomen kieleen ylipäätään vakiintui sana arkkiveisu. Arkkiveisut olivat painettuja lehtisiä, joita julkaistiin Suomessa 1600-luvun alusta 1930-luvulle asti.Verkkonäyttelyssä pääset myös osaksi vuoden 1763 Tyrvään syysmarkkinoita. Näyttely on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tuotantoa ja vapaasti ihailtavissa.

Uutta, tuntematonta, unelmaa

Modernistinen lavastustaide rantautui Suomeen 1920- ja 30-luvulla, samaan aikaan kuin lavastajan ammatti vakiintui maamme teattereissa. Teatterimuseon verkkonäyttely esittelee lavastustaiteen modernismia ja uudistushenkisiä lavastajia Suomessa sotienvälisenä aikana. Tuotanto: Teatterimuseo.

Voima ja lumo - kohtauksia historian näyttämöillä

Voima ja lumo -verkkonäyttely tarkastelee Suomen teatterihistoriaa 1700-luvun puolivälistä 2000-luvulle. Kohtaus kohtaukselta tutustutaan taiteeseen ja viihteeseen, yleisöön ja yhteiskunnan ilmiöihin, teatterin voimaan ja lumoon kautta aikojen. Tuotanto: Teatterimuseo.

Voiman vuodet − tasapainottelua Tampereen Työväen Teatterissa 1919−1935

Näyttelyssä tarkastellaan aatteellisen ja viihteellisen ohjelmiston merkityksiä työväenteatterissa. Näyttely perustuu runsaaseen kuvalliseen materiaaliin. Tuotanto: Teatterimuseo.