AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Arki ja vapaa-aika


100 kuvaa Varkaudesta

Verkkonäyttelyssä esitellään kuva jokaiselta itsenäisyyden vuodelta Varkaudesta. Kuvissa tapahtumia, vierailuja, rakentamista ja varkautelaista arkea. Tuotanto: Varkauden museot.


Aikamatka käsityöhön 

Verkkonäyttely poimii keskeisimpiä piirteitä suomalaisen käsityön historiasta. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Elias - Elektroniikkaa Salosta

Elias -verkkonäyttely esittelee Salon elektroniikkateollisuuden helmiä, laitteita, jotka ovat vaikuttaneet suomalaisten arkielämään 1920-luvulta alkaen. Tuotanto: Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo SAMU.

Ellin nimipäivät

6-vuotiaan Ellin elämää 1920-luvun Savonlinnassa. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Historiarum

Historiarum är en portal som förmedlar information om kultur, historiska platser och andra sevärdheter till besökare via mobiltelefon. Portalen ägs och upprätthålls av kulturavdelningen på  Pargas stad.

Kaarina Korsmanin päiväkirja

Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Kaivo

Tutustu Etelä-Savon paikallismuseoiden kaivoihin. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Kaivonkatsoja

Haastatteluja kaivonkatsomisen perinteestä. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Keittoja, vellejä, muhennoksia – Työläisten ruokailu teollistuvassa Suomessa

Minkälaista ruokaa syötiin ruokaputkassa, automaatissa tai kunnankeittiöissä? Entä keitä olivat viikkomiehet, lokomotiivit tai ruokamatamit? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus Hotelli- ja ravintolamuseon verkkonäyttelystä Keittoja, vellejä, muhennoksia – Työläisten ruokailu teollistuvassa Suomessa. Näyttely kertoo niistä erilaisista tavoista, joilla työväestö järjesti jokapäiväisen ruokailunsa, kun työpäivän aikana ei enää ehditty kotiin syömään tai kun keittiöttömissä asunnoissa oli hankala valmistaa itse ruokaa. Verkkonäyttelyn oheen on tuotettu omatoimimateriaali, jonka avulla niin yksittäinen näyttelykävijä kuin koululaisryhmä voi jatkaa tutustumista työväen ruokailuun Hotelli- ja ravintolamuseon Palveluksessanne! -perusnäyttelyssä. Tuotanto: Hotelli- ja ravintolamuseo

Kunnes kuolema erottaa -verkkonäyttely

Hämeenlinnan kaupunginmuseon hääaiheisen Kunnes kuolema erottaa -näyttelyn kurkistusvideot kertovat hääpuvun, kapioiden, morsiuskruunun ja tasa-arvon historiasta. Tuotanto: Hämeenlinnan kaupunginmuseo.

Suomen käsityön museo on tuottanut Käsityö yhdistää -verkkonäyttelyn, joka kertoo alueellisten taitoyhdistysten toiminnasta sadan vuoden ajalta. Toiminnot ovat muuttuneet, mutta edelleen käsityön tekeminen on kaikkia yhdistävä tekijä. Tuotanto: Suomen käsityön museo.


Käsityössä elämän tuntu

Sukella käsityön värikkääseen verkkoon. Nyt käsityöntekijä saa vaikutteita, ideoita, tietoa ja taitoa nettiavaruudesta, ennen malleja katseltiin kirkossa ja kirkonmäellä. Vieläkin käsityöstä aistii luonnon tuntoja, tunnelmia, materiaaleja ja värejä. Verkkonäyttely pohjautuu Suomen käsityön museon perusnäyttelyyn Käsityössä elämän tuntu, joka valmistui kesällä 2000. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Kässäätkö

Kässäätkö - koulukäsityön muistiverkko -sivuilla voit tutustua koulukäsityön historiaan ja auttaa kartuttamaan museon kokoelmia. Sivuille kootaan koulukäsityöhön liittyviä muistoja ja valokuvia sekä tietoa koulukäsityöhön liittyvästä tutkimuksesta. Minkälaisia muistoja sinulla on koulukäsitöistä? Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Lastentarhamuseo

Verkkosivuilla selviää, millaista vanhassa lastentarhassa oli. Ebeneserin lastentarhan lapset, Aino ja Jonni, tekevät sivuilla erilaisia asioita kavereidensa kanssa. He sahaavat puita, hoitavat kukkia, askartelevat tuulihyrrän, rakentavat majan, pesevät nukkeja, laulavat nuohoojalle, pukeutuvat leipuriksi ja rouva Huiviksi, leikkivät kotia ja käyvät retkellä satamassa. Tutustutaan lastentarhan pihaan, saliin ja leikkisoppeen. Sivuilla esitellään lastentarhan toimintaa 1900-luvun alusta 1980-luvulle asti, painottuen Ebeneserin arkiston materiaaliin. Sivut on tarkoitettu innostamaan lapsia ja aikuisia monipuoliseen tekemiseen. Materiaali liittyy Lastentarhamuseon näyttelyyn ja esittelee otoksia suomalaisen lastentarhan historiasta. Sivujen sisältö on helppoa yhdistää osaksi lapsiryhmän museokäyntiä. Leikki, oppituokio ja työkasvatus olivat keskeisiä varhaiskasvatuksen menetelmiä jo ensimmäisissä lastentarhoissa. Toimintaa suunniteltiin monipuolisesti kuukausiaiheiden, teemakokonaisuuksien, ympärille. Tarjoamme esimerkkejä kuukausiaiheista – koira, eläimet; nuohooja, ammatit ja vesi – ja siitä, miten taitavasti niitä hyödynnettiin lastentarhan arjessa. Tuotanto: Lastentarhamuseo.


Lelumuseon verkkonäyttely

Verkkonäyttely, jossa esitellään Lelumuseon kokoelmaesineitä. Toteutus: Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä

Maritekstiilit Salossa

Tämä verkkonäyttely perustuu Salon historiallisen museon SAMUn Marimekko-aiheiseen kokoelmaan ja marras-joulukuussa 2012 esillä olleeseen Maritekstiilit Salossa -näyttelyyn. Näyttelyssä seurataan marimekkojen historiaa suunnittelijalähtöisesti. Keskeisellä sijalla FM Marjatta Hietaniemen kuratoimassa näyttelyssä ovat keräilijä Leena Vihervaaran rakastamat suunnittelijat kuten Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Annika Rimala ja eritoten Maija Isola ja Fuji Ishimoto sekä toisaalta Decembrelle ja Marimekolle kankaita ja esineitä suunnitellut Ristomatti Ratia. Tuotanto: Salon historiallinen museo SAMU.

Matkaruokailu

Matkaruokailu-verkkonäyttely esittelee ruoan myyntiä ja tarjoilua asemilla, liikennevälineissä ja matkan varrella. Tuotanto: Hotelli- ja ravintolamuseo.

Mistä ruoka tulee?

Verkkosivujen avulla tutustutaan ravinnontuotannon perusteisiin. Aineiston kautta tulevat tutuiksi niin viljalajit, maanviljelyn vaiheet kuin kotieläimistä saatavat hyödykkeetkin. Tehtäväosiossa kerrataan ja sovelletaan opittua. Verkkoaineisto on suunniteltu siten, että oppilas voi itse käyttää sitä tabletin tai tietokoneen kautta. Verkkosivut ovat osa Sarka-museon tuottamaa Mistä ruoka tulee -oppimiskokonaisuutta. Tuotanto: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Moderni eksotiikka

Missä helsinkiläisessä ravintolassa oli marokkolainen sali? Kuka taiteilija sisusti äitinsä Chat Doré -nimisen ravintolan? Minkälainen paikka oli Café Pagod? Vastauksen saa Hotelli- ja ravintolamuseon tuottamasta verkkonäyttelystä. Näyttely avaa näkymän runsaisiin ja detaljirikkaisiin 1920- ja 1930-luvun ravintolainteriööreihin. Se perustuu pitkälti Hotelli- ja ravintolamuseon omiin valokuva-, menu- ja esinekokoelmiin. Tuotanto: Hotelli- ja ravintolamuseo

Pelätty pelastaja – rokotuksen historiaa

Verkkonäyttely "Pelätty pelastaja - rokotuksen historiaa" oli esillä Lääkäripäivillä ja Terveystieteiden kirjastossa Terkossa 2012-2013. Verkkonäyttelyssä perehdytään rokotuksen historiaan. Isorokko on keskeisessä roolissa näyttelyä, sillä se oli ensimmäinen sairaus, johon kehitettiin rokote. Tuotanto: Helsingin yliopistomuseo

Pienten junien maailmasta

Käsityksemme pienoisjunista tai pienoisrautatiestä on monesti pieni rataympyrä lattialla ja siinä hurjasti ympyrää kulkeva veturi ja kaksi vaunua. Radan ympärillä on isä ja poika, yhtä innokkaan näköisinä. Mutta oikea pienoisrautatieharrastus on jotain aivan muuta. Tuotanto: Suomen rautatiemuseo.

Pitkältä tieltä -verkkonäyttely

Lyhyin videoin toteutettu Pitkältä tieltä -verkkonäyttely välittää tietoa vanhenemisesta taiteen kuvaamana, mutta vie myös tunnelmiin ja tuntemuksiin pilke ja kyynel silmäkulmassa. Näyttely tarjoaa lähtökohdan pohdintoihin omasta vanhenemisesta ja vanhuudesta. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Pori, kesä ja kamera

Vuonna 2011 Satakunnan Museossa tunnelmoitiin 1960-1970-luvun vaihteen kesiä Voitto Niemelän Pori-kuvia katselemalla. Osa Pori, kesä ja kamera -näyttelyn kuvista on katseltavissa verkkonäyttelyssä. Miltä näytti Shellin huoltoasema kauppakeskus IsoKarhun paikalla? Tiesitkö, että Kalevan Kisat järjestettiin Porissa vuonna 1967? Tai missä sijaitsi suosittu elokuvateatteri Fennia? Tuotanto: Satakunnan Museo

Poron jäljillä - pohjoisen käsityöläisiä

Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Puutaloasumisen ihanuus - kurjuus? Asumista sodanjälkeisessä Kuopiossa

Uunilämmitys, kantovesi, vetoisat nurkat, narisevat lattiat, villasukat, perunakellari, pyykkinarut, yleinen sauna, hevostalli, syöttösika, ulkohuussi, pukkisänky, heteka, lutikat, DDT, putkiradio, naapurien yhteisöllisyys, kasvimaa pihalla, suojaisa piha, paljon leikkikavereita, esiliina, lippalakki, polvihousut…Aika kultaa muistot? Tuotanto: Kuopin kulttuurihistoriallinen museo KUHMU.

Rosenlew-yhtiö julkaisi vuodesta 1941 lähtien henkilöstölehteä nimeltä Työ ja Toimi. Näille sivuille on koottu Rosenlewin Urheilijat -38:a koskevia artikkeleita. Tuotanto: Rosenlew-museo.

Savolaisherkut ja arjen antimet – ruokaperinne halki historian

Ruokailu on tapahtuma, joka on täynnä perinteitä ja historiaa. Monet asiat ovat ajan saatossa muuttuneet, mutta samalla vuosisadat ovat jättäneet jälkensä lautasillemme. Tule tutustumaan savolaisen ruoan tarinaan Kuopion kulttuurihistoriallisen museon uudessa Savolaisherkut ja arjen antimet -verkkonäyttelyssä. Voit myös syventyä verkkonäyttelyn teemoihin tehtäväpaketin avulla, joka on suunnattu 5-luokkalasille ja sitä vanhemmille koululaisille. Vastaukset löytyvät pääosin verkkonäyttelyn teksteistä, mutta edellyttävät myös omaa pohdintaa! Opettajat voivat tiedustella mallivastauksia sähköpostitse osoitteesta korttelimuseo@kuopio.fi. Tuotanto: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Suomalaiset kansallispuvut

Suomen kansallispuvut -sivusto esittelee saatavilla olevat suomalaiset kansallispuvut. Hakemisto sisältää puvun myyjän yhteystiedot, joka vastaa puvun tarvikkeista, kaavoista ja työohjeista tai valmiin puvun toimittamisesta. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Suomalainen talvipäivä

Yksitoista museota eri puolilta Suomea yhdistivät voimansa selvittääkseen miten ihmiset elävät arkeaan tässä ajassa. Valikoitui yksitoista perhettä ja yksi päivä: keskiviikko 2. helmikuuta 2011. Tuona sinänsä tuiki tavallisena päivänä tutkijat jalkautuivat perheiden elämään.

Suomen Ilmailumuseon vaihtuvissa virtuaalinäyttelyissä nähdään erilaisia temaattisia kokonaisuuksia, kuten nostoja museon saamista kokoelmalahjoituksista ja erityisistä hetkistä ilmailun historiassa. Tuotanto: Suomen Ilmailumuseo 

Tillredning av traditionella maträtter/Perinneruokien valmistus

Hur man stoppar korv och lagar kalvdans, memma och en näverriva. Historiarum är en portal som förmedlar information om kultur, historiska platser och andra sevärdheter till besökare via mobiltelefon. Portalen ägs och upprätthålls av kulturavdelningen på Pargas stad.

Sivustolla pääset tutustumaan perinneruokien valmistukseen. Videoilta opit kuinka valmistetaan makkaraa, ternijuustoa ja mämmiä sekä tuohirove. Sivuston on tuottanut Paraisten kaupunki.

Unohtumattomia kirjeitä verkossa

Postimuseo ja Posti keräsivät suomalaisille merkityksellisiä kirjeitä vuonna 2017. Saimme keräyksen kautta noin 300 koskettavaa kirjettä. Niistä valikoitui Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyyn (14.2.2020–31.1.2021) 24 kirjettä.Voit kuunnella kirjeet rakastettujen näyttelijöiden Seela Sellan ja Esko Roineen lukemina ja samaistua niiden yleisinhimillisiin tunteisiin. Kirjeissä ilmaistaan monenlaisia tunteita, kuten iloa, surua, jännitystä, ikävää ja huolta. Usein kirje tuo myös lohtua ja toivoa paremmasta. Tuotanto: Postimuseo

Urheilumuseon 3D-esineet

Olemme valinneet Urheilumuseon kokoelmista osan tarkempaa esittelyä varten. Osa esineistä on ikonisia, Suomen urheiluhistorian merkkihetkiin liittyviä, osalla on urheilun kehitykseen liittyvää historiallista merkitystä. Kaikki ne ovat kiinnostavia omalla tavallaan. Esineet on digitoitu kolmiulotteisiksi, joten niitä on mahdollista tarkastella entistä tarkemmin. Tuotanto: Urheilumuseo.

Vuonna 2004 Suomen valokuvataiteen museo vastaanotti Alma Media/ Iltalehdeltä noin 2,5 miljoonaa kuvaa käsittävän Uusi Suomi -lehden negatiivikokoelman. Kokoelma kantaa sisällään arvokasta tietoa kulttuurisesta perinnöstämme. Kuvat eivät kerro ainoastaan päivän politiikasta, vaan myös arjesta, elämästä ja ihmisistä - yhteisestä historiastamme. Tuotanto: Suomen valokuvataiteen museo.

Varustautuneena luontoon

Miten tekniikan kehitys ja yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet suomalaisten luontosuhteeseen? Varustautuneena luontoon -verkkonäyttely kertoo tästä maataloudessa, metsätyössä, metsästyksessä, kalastuksessa, marjastuksessa ja sienestyksessä, kesäasumisessa sekä vapaa-ajan harrastuksissa tapahtuneiden muutosten kautta. Tuotanto: TAKO pooli 1.

Viikon luontohavainnot

Luonnossa tapahtuu jatkuvasti jotain uutta. Kannattaa lähteä kävelylle lähiluontoon silmät ja korvat tarkkana! Sivustolle on kerätty viikon luontohavaintoja ja tietoa sekä kuvia havainnoista. Tuotanto: Kuopion luonnontieteellinen museo

Voima ja lumo -verkkonäyttely tarkastelee Suomen teatterihistoriaa 1700-luvun puolivälistä 2000-luvulle. Kohtaus kohtaukselta tutustutaan taiteeseen ja viihteeseen, yleisöön ja yhteiskunnan ilmiöihin, teatterin voimaan ja lumoon kautta aikojen. Tuotanto: Teatterimuseo.