AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Arki ja vapaa-aika

Aikamatka käsityöhön 

Verkkonäyttely poimii keskeisimpiä piirteitä suomalaisen käsityön historiasta. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Elias - Elektroniikkaa Salosta

Elias -verkkonäyttely esittelee Salon elektroniikkateollisuuden helmiä, laitteita, jotka ovat vaikuttaneet suomalaisten arkielämään 1920-luvulta alkaen. Tuotanto: Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo SAMU.

Ellin nimipäivät

6-vuotiaan Ellin elämää 1920-luvun Savonlinnassa. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Helsingin olympiakisojen 1940 esineitä verkossa

Helsingin olympiakisojen 1940 esinetietokanta. Tuotanto: Urheilumuseo.

Helsingin olympiakisojen 1952 esineitä verkossa

Helsingin olympiakisojen 1952 esinetietokanta. Tuotanto: Urheilumuseo.

Jazzin kaikuja Porissa

Pori Jazzin entisiä ja nykyisiä keikkapaikkoja esittelevän mobiilisovelluksen avulla voi etsiä paikkoja kartalta ja kuunnella ihmisten niistä kertomia muistoja. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Kaarina Korsmanin päiväkirja

Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi. Tuotanto: Satakunnan Museo.

Kaaveita ja bulvaaneita

Tutustu nykyisiin ja menneisiin houkutuspyyntimuotoihin Metsästysmuseon uudessa Kaaveita ja bulvaaneita -verkkonäyttelyssä! Tuotanto: Suomen Metsästysmuseo.

Kaivo

Tutustu Etelä-Savon paikallismuseoiden kaivoihin. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Kaivonkatsoja

Haastatteluja kaivonkatsomisen perinteestä. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Käsityö yhdistää

Suomen käsityön museo on tuottanut Käsityö yhdistää -verkkonäyttelyn, joka kertoo alueellisten taitoyhdistysten toiminnasta sadan vuoden ajalta. Toiminnot ovat muuttuneet, mutta edelleen käsityön tekeminen on kaikkia yhdistävä tekijä. Tuotanto: Suomen käsityön museo.


Käsityössä elämän tuntu

Sukella käsityön värikkääseen verkkoon. Nyt käsityöntekijä saa vaikutteita, ideoita, tietoa ja taitoa nettiavaruudesta, ennen malleja katseltiin kirkossa ja kirkonmäellä. Vieläkin käsityöstä aistii luonnon tuntoja, tunnelmia, materiaaleja ja värejä. Verkkonäyttely pohjautuu Suomen käsityön museon perusnäyttelyyn Käsityössä elämän tuntu, joka valmistui kesällä 2000. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Kässäätkö

Kässäätkö - koulukäsityön muistiverkko -sivuilla voit tutustua koulukäsityön historiaan ja auttaa kartuttamaan museon kokoelmia. Sivuille kootaan koulukäsityöhön liittyviä muistoja ja valokuvia sekä tietoa koulukäsityöhön liittyvästä tutkimuksesta. Minkälaisia muistoja sinulla on koulukäsitöistä? Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Lastentarhamuseo

Verkkosivuilla selviää, millaista vanhassa lastentarhassa oli. Ebeneserin lastentarhan lapset, Aino ja Jonni, tekevät sivuilla erilaisia asioita kavereidensa kanssa. He sahaavat puita, hoitavat kukkia, askartelevat tuulihyrrän, rakentavat majan, pesevät nukkeja, laulavat nuohoojalle, pukeutuvat leipuriksi ja rouva Huiviksi, leikkivät kotia ja käyvät retkellä satamassa. Tutustutaan lastentarhan pihaan, saliin ja leikkisoppeen. Sivuilla esitellään lastentarhan toimintaa 1900-luvun alusta 1980-luvulle asti, painottuen Ebeneserin arkiston materiaaliin. Sivut on tarkoitettu innostamaan lapsia ja aikuisia monipuoliseen tekemiseen. Materiaali liittyy Lastentarhamuseon näyttelyyn ja esittelee otoksia suomalaisen lastentarhan historiasta. Sivujen sisältö on helppoa yhdistää osaksi lapsiryhmän museokäyntiä. Leikki, oppituokio ja työkasvatus olivat keskeisiä varhaiskasvatuksen menetelmiä jo ensimmäisissä lastentarhoissa. Toimintaa suunniteltiin monipuolisesti kuukausiaiheiden, teemakokonaisuuksien, ympärille. Tarjoamme esimerkkejä kuukausiaiheista – koira, eläimet; nuohooja, ammatit ja vesi – ja siitä, miten taitavasti niitä hyödynnettiin lastentarhan arjessa. Tuotanto: Lastentarhamuseo.

Maritekstiilit Salossa

Tämä verkkonäyttely perustuu Salon historiallisen museon SAMUn Marimekko-aiheiseen kokoelmaan ja marras-joulukuussa 2012 esillä olleeseen Maritekstiilit Salossa -näyttelyyn. Näyttelyssä seurataan marimekkojen historiaa suunnittelijalähtöisesti. Keskeisellä sijalla FM Marjatta Hietaniemen kuratoimassa näyttelyssä ovat keräilijä Leena Vihervaaran rakastamat suunnittelijat kuten Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Annika Rimala ja eritoten Maija Isola ja Fuji Ishimoto sekä toisaalta Decembrelle ja Marimekolle kankaita ja esineitä suunnitellut Ristomatti Ratia. Tuotanto: Salon historiallinen museo SAMU.

Matkalla Rioon

Matkalla Rioon -verkko-oppimismateriaali johdattaa olympialaisten historiaan audioleikkein, kuvin ja tehtävin. Mukana kulkevat niin Helsingin olympiakisat 1952 kuin Rio de Janeirossa elokuussa 2016 pidettävät kisatkin. Materiaalia on mahdollista käyttää sekä tietokoneella että mobiililaitteilla. Tuotanto: Urheilumuseo.

Matkaruokailu

Matkaruokailu-verkkonäyttely esittelee ruoan myyntiä ja tarjoilua asemilla, liikennevälineissä ja matkan varrella. Tuotanto: Hotelli- ja ravintolamuseo.

Naisia Porissa

Näyttely esittelee kymmenkunta porilaista 1800- ja 1900 -luvulla elänyttä naista Hämysilmästä elävän leskeen ja porvarin vaimosta sairaanhoitajattareen. Näyttely pyrkii katsomaan naisten elämää ja arkea Porissa naisten silmin; mitkä olivat heidän elämänsä ehdot ja mahdollisuudet? Tuotanto: Satakunnan Museo.

Pienten junien maailmasta

Käsityksemme pienoisjunista tai pienoisrautatiestä on monesti pieni rataympyrä lattialla ja siinä hurjasti ympyrää kulkeva veturi ja kaksi vaunua. Radan ympärillä on isä ja poika, yhtä innokkaan näköisinä. Mutta oikea pienoisrautatieharrastus on jotain aivan muuta. Tuotanto: Suomen rautatiemuseo.

Pitkältä tieltä -verkkonäyttely

Lyhyin videoin toteutettu Pitkältä tieltä -verkkonäyttely välittää tietoa vanhenemisesta taiteen kuvaamana, mutta vie myös tunnelmiin ja tuntemuksiin pilke ja kyynel silmäkulmassa. Näyttely tarjoaa lähtökohdan pohdintoihin omasta vanhenemisesta ja vanhuudesta. Tuotanto: Tampereen taidemuseo.

Poron jäljillä - pohjoisen käsityöläisiä

Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Puutaloasumisen ihanuus - kurjuus? Asumista sodanjälkeisessä Kuopiossa

Uunilämmitys, kantovesi, vetoisat nurkat, narisevat lattiat, villasukat, perunakellari, pyykkinarut, yleinen sauna, hevostalli, syöttösika, ulkohuussi, pukkisänky, heteka, lutikat, DDT, putkiradio, naapurien yhteisöllisyys, kasvimaa pihalla, suojaisa piha, paljon leikkikavereita, esiliina, lippalakki, polvihousut…Aika kultaa muistot? Tuotanto: Kuopin kulttuurihistoriallinen museo KUHMU.

Rosenlew-museon urheiluaiheinen lehtileikearkisto

Rosenlew-yhtiö julkaisi vuodesta 1941 lähtien henkilöstölehteä nimeltä Työ ja Toimi. Näille sivuille on koottu Rosenlewin Urheilijat -38:a koskevia artikkeleita. Tuotanto: Rosenlew-museo.

Suomalaiset kansallispuvut

Suomen kansallispuvut -sivusto esittelee saatavilla olevat suomalaiset kansallispuvut. Hakemisto sisältää puvun myyjän yhteystiedot, joka vastaa puvun tarvikkeista, kaavoista ja työohjeista tai valmiin puvun toimittamisesta. Tuotanto: Suomen käsityön museo.

Suomalainen talvipäivä

Yksitoista museota eri puolilta Suomea yhdistivät voimansa selvittääkseen miten ihmiset elävät arkeaan tässä ajassa. Valikoitui yksitoista perhettä ja yksi päivä: keskiviikko 2. helmikuuta 2011. Tuona sinänsä tuiki tavallisena päivänä tutkijat jalkautuivat perheiden elämään.

Urheilumuseon 3D-esineet

Olemme valinneet Urheilumuseon kokoelmista osan tarkempaa esittelyä varten. Osa esineistä on ikonisia, Suomen urheiluhistorian merkkihetkiin liittyviä, osalla on urheilun kehitykseen liittyvää historiallista merkitystä. Kaikki ne ovat kiinnostavia omalla tavallaan. Esineet on digitoitu kolmiulotteisiksi, joten niitä on mahdollista tarkastella entistä tarkemmin. Tuotanto: Urheilumuseo.

Uuden Suomen tapaus - 2,5 miljoonaa negatiivia

Vuonna 2004 Suomen valokuvataiteen museo vastaanotti Alma Media/ Iltalehdeltä noin 2,5 miljoonaa kuvaa käsittävän Uusi Suomi -lehden negatiivikokoelman. Kokoelma kantaa sisällään arvokasta tietoa kulttuurisesta perinnöstämme. Kuvat eivät kerro ainoastaan päivän politiikasta, vaan myös arjesta, elämästä ja ihmisistä - yhteisestä historiastamme. Tuotanto: Suomen valokuvataiteen museo.

Varkauden museoiden pienoisverkkonäyttely Varkauden liikunta- ja urheilupaikoista. Tuotanto: Varkauden museot.

Varustautuneena luontoon

Miten tekniikan kehitys ja yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet suomalaisten luontosuhteeseen? Varustautuneena luontoon -verkkonäyttely kertoo tästä maataloudessa, metsätyössä, metsästyksessä, kalastuksessa, marjastuksessa ja sienestyksessä, kesäasumisessa sekä vapaa-ajan harrastuksissa tapahtuneiden muutosten kautta. Tuotanto: TAKO pooli 1.

Voima ja lumo -verkkonäyttely tarkastelee Suomen teatterihistoriaa 1700-luvun puolivälistä 2000-luvulle. Kohtaus kohtaukselta tutustutaan taiteeseen ja viihteeseen, yleisöön ja yhteiskunnan ilmiöihin, teatterin voimaan ja lumoon kautta aikojen. Tuotanto: Teatterimuseo.