AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Historialliset aikakaudet ja henkilöt

A. E. Järvinen

Suomen Metsästysmuseon verkkonäyttely esittelee erään maamme pidetyimmistä eräkirjailijoista – A. E. Järvisen. Erätarinoiden lisäksi tämä lahjakas metsänhoitaja tuli tunnetuksi taidemaalarina, erämiehenä ja suurena Lapin ystävänä. Tuotanto: Suomen Metsästysmuseo.

Ellin nimipäivät

6-vuotiaan Ellin elämää 1920-luvun Savonlinnassa. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Eläköön Etelä-Savon esihistoria!

Nuoret tekivät esihistoriallisille ja luontokohteille retkiä, joiden pohjalta he kirjoittivat tarinat, tekivät hahmot ja taustat, kuvasivat ja äänittivät äänet leikeanimaatioille. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

E. M. C. Tigerstedt

"E.M.C. Tigerstedt" -verkkonäyttely kertoo 1900-luvun alun kansainvälisissä tutkimuspiireissä liikkuneesta suomalaiskeksijästä. Pääosan näyttelystä muodostaa seitsemän Tigerstedtin keksintöä uran eri vaiheista. Tuotanto: Tekniikan museo.

Etelä-Karjalan esihistoriaa ja muinaisjäännöksiä

Verkkonäyttely Etelä-Karjalalan esihistoriasta ja muinaisjäännöksistä kivikaudelta ristiretkiajan loppuun. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Generalissimus Suvorov 1730-1800

Näyttely kertoo suuren sotapäällikön kenraali A.V.Suvorovin elämän värikkäistä tapahtumista, hänen voitoistaan taistelukentillä ja työstään Kaakkois-Suomen linnoitusten suunnittelijana ja rakentajana. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Helsingin olympiakisojen 1940 esineitä verkossa

Helsingin olympiakisojen 1940 esinetietokanta. Tuotanto: Urheilumuseo.

Helsingin olympiakisojen 1952 esineitä verkossa

Helsingin olympiakisojen 1952 esinetietokanta. Tuotanto: Urheilumuseo.

Jyväskylän seminaarissa opiskelleita uranuurtajanaisia
Verkkonäyttely Jyväskylän seminaarissa opiskelleista valtakunnallisesti tunnetuista naisista. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Kaarlo Sarkia - Kuoleman ja kauneuden runoilija
Kaarlo Sarkia, alun perin Kaarlo Teodor Sulin, syntyi Sastamalan Kiikassa vuonna 1902. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Tyrvään yhteiskoulusta ja kortteerasi kouluaikanaan mm. apteekkari Bäckmanin talossa, jossa nykyisin toimii Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Kaarlo Sarkiaa on usein kuvattu sidotun muodon ja riimien mestariksi. Soinnillisuutensa vuoksi Sarkian runot ovat innoittaneet monia lauluntekijöitä. Ne ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi Kaj Chydeniuksen ja Heino Kasken sävellyksinä. Sarkia käsitteli runoissaan elämän peruskysymyksiä: nuoruutta, kauneutta ja elämän nautintoja sekä toisaalta kärsimystä, kuolemaa ja kaiken katoavaisuutta. Kaarlo Sarkian verkkonäyttely on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tuottama, ja sitä voi vapaasti ihailla nettisivuillamme.

Kaukaa haettua
Verkkonäyttelyssä voi tutustua neljäntoista suomalaisen maailmanmatkaajan kautta matkustamiseen, kaupankäyntiin ja eri aikakausien aatevirtauksiin. Tuotanto: Kulttuurien museo.

Keisarillisia matkoja Kaakkois-Suomessa
Sivusto kertoo kuvin ja tarinoin Suomen autonomian ajan keisareiden matkoista Kaakkois-Suomen alueella. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Markalla merkkareita - 1970-luku tutuksi

Tervetuloa seikkailemaan 1970-luvun Suomeen, jolloin raha oli markka ja sillä saattoi ostaa kioskilta sitkeitä makeisia nimeltään Merirosvoraha. Merirosvorahoja kutsuttiin merkkareiksi ja niitä oli sekä salmiakin- että hedelmänmakuisia. Tältä sivustolta löydät tietoa, tarinoita, tehtäviä, valokuvia ja muuta mukavaa lapsuuteen 70-luvulla liittyvää. Tarinoiden taustalla on muistelukeräykseen vastauksena saatuja kertomuksia. Tämä opetuspaketti on suunnattu erityisesti varhaiskasvatuksen ja alaluokkien käyttöön, mutta kuka tahansa on tervetullut mukaan tutustumaan. Kokonaisuus on syntynyt Keski-Uudenmaan kunnallisten museoiden yhteistyössä. Mukana hankkeessa ovat Hyvinkään kaupunginmuseo, Järvenpään taidemuseo, Keravan museo, Mäntsälän museotoimi, Nurmijärven museo ja Tuusulan museo.

Moskovan välirauhansopimus sinetöi Lotta Svärd  -järjestön kohtalon. Järjestö lakkautettiin välirauhansopimuksen  21.artiklan nojalla 23.11.1944. Lotat olivat varautuneet järjestönsä  lakkauttamiseen jo aiemmin syksyllä perustamalla Suomen Naisten  Huoltosäätiön, johon Lottajärjestön omaisuutta alettiin siirtää. Piirit  ja paikallisosastot siirsivät omaisuuttaan myös yhdistyksille,  kouluille, seurakunnille ja yksittäisille henkilöille. Lottamuseon  verkkonäyttely käsittelee niitä toimenpiteitä, joihin järjestössä  ryhdyttiin järjestön merkittävän omaisuuden suojaamiseksi sekä syksyn  1944 jälkeisiä tapahtumia. Mitä jälkeen jää -Lakkautettu Lottajärjestö  esittelee autenttista ennen julkaisematonta arkistomateriaalia Lottajärjestön omaisuuden kohtalosta. Tuotanto: Lottamuseo.

Matti Koivumäen 1970-luvun valokuvia Helsingistä

Verkkonäyttely Matti Koivumäen 1970-luvun valokuvista. Tuotanto: Suomen valokuvataiteen museo.

Minnan salonki

Minnan salonki sisältää kirjailija Minna Canthin (1844 - 1897) arkistoaineistoa digitaalisessa muodossa. Sivustolla on esillä alkuperäisiä käsikirjoituksia, Canthin kirjoittamia ja saamia kirjeitä, näytelmien pääkirjoja, asiakirjoja, valokuvia sekä muuta Canthiin liittyvää materiaalia. Alkuperäisiä materiaaleja on kirjaston lisäksi Kuopion kulttuurihistoriallisen museon KUHMUn arkistossa. Minnan salonki saattaa ainutlaatuista ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta aineistoa kaikkien ulottuville vapaasti tutkittavaksi. Tuotanto: Kuopion kaupunginkirjasto-Pohjois-Savon maakuntakirjasto.

1930-luku - Pulan ja aatteen vuosikymmen

Verkkonäyttely Oulusta 1930-luvulla teemalla "Pulan ja aatteen vuosikymmen". Tuotanto Pohjois-Pohjanmaan museo.

1940-luku - Kotirintaman arkea Oulussa

Verkkonäyttely sota-ajasta Oulussa. Tuotanto: Pohjois-Pohjanmaan museo

1950-luku - Nuorisokulttuurin nousun vuosikymmen

Verkkonäyttelyssä on seuraavat osa-alueet: Jälleenrakennuksen ja taloudellisen nousun aika, Suomi urheilee ja muotoilee, Angloamerikkalaisen kulttuurin voittokulku ja Tiedotusvälineet nuorten tajunnassa. Tuotanto: Pohjois-Pohjanmaan museo.

Oravien Aarteita - Grafiikkaa 60-luvun kodissa

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelman perusnäyttely 7.5.2010 alkaen Jyväskylän taidemuseon Holvissa. Jyväskylän taidemuseon kolmanteen kerrokseen, entisiin Säästöpankin tiloihin on rakennettu ja sisustettu ihan oikea koti 1960-luvun henkeen. Kodissa asustaa kuvitteellinen viisihenkinen perhe, joka on vuosien varrella keräillyt, saanut lahjaksi ja perinyt suomalaista taidegrafiikkaa. Asuntoon saavuttuaan museovieras astuukin suoraan Oravien eteiseen. Verkkonäyttelystä löytyy paljon taustatietoa perheestä, 1960-luvusta ja sen tapahtumista, suomalaisesta taidegrafiikasta sekä näyttelyssä esillä olevista taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Rauhan jälkeen -verkkopalvelu

Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelu on sisällöltään erittäin laaja, siihen on koottu 20 välirauhansopimuksen esiin tuomaa teemaa, joiden avulla kuvataan sodan jälkeisen yhteiskunnan eheytymisprosessia. Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelu pitää sisällään 300 sivua, yli 100 valokuvaa, lehtileikkeitä, äänitteitä ja elävää kuvaa. Verkkopalvelu on julkaistu kahdella kielellä suomeksi ja ruotsiksi. Verkkopalvelu sopii erinomaisesti perusopetuksen työvälineeksi mutta kiinnostaa varmasti aiheen ajankohtaisuuden ja  monipuolisuuden vuoksi myös monia historian harrastajia. Tuotanto: Lottamuseo.

Serlachius-museoiden mobiilioppaat

Tutustu Serlachius-museoiden historiaan, arkkitehtuuriin ja keskeisiin taideteoksiin sekä Serlachius-suvun patruunoihin mobiiliopastusten avulla. Tuotanto: Serlachius-museot.

1700-luvun merkittävimpiin hengellisen kirjallisuuden tekijöihin kuului Tuomas Ragvaldinpoika, joka syntyi talollisen pojaksi Tyrväällä vuonna 1724.Verkkonäyttely kertoo, miten oppimattomasta kansanrunoilijasta tuli suomenkielisten arkkiveisujen isä. Tuomas Ragvaldinpojan ansiosta suomen kieleen ylipäätään vakiintui sana arkkiveisu. Arkkiveisut olivat painettuja lehtisiä, joita julkaistiin Suomessa 1600-luvun alusta 1930-luvulle asti.Verkkonäyttelyssä pääset myös osaksi vuoden 1763 Tyrvään syysmarkkinoita. Näyttely on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tuotantoa ja vapaasti ihailtavissa.

Unon ja Wolmarin matkassa
Näyttelyssä voit tutustua merkkihenkilöiden Uno Cygnaeuksen ja Wolmar Schildtin elämäntyöhön. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Lottamuseon verkkonäyttely esittelee 35 naista, jotka toimivat aktiivisesti Lotta Svärd -järjestössä. Järjestön lakkauttamisen jälkeen, monet entisistä jäsenistä vaikuttivat merkittävästi sodan jälkeisen suomalaisen yhteiskunnan rakentumiseen muun muassa politiikan, urheilun, taiteiden ja avustustyön saroilla. Tuotanto: Lottamuseo.

Venäläinen Viapori

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on merilinnoitus, jota alettiin rakentaa Ruotsin vallan aikana vuonna 1748. Sveaborgiksi nimetty linnoitus antautui toukokuussa 1808 Venäjän joukoille ja se siirtyi laivoineen ja linnoituslaitteineen Venäjän keisarikunnalle.Venäläinen aika linnoituksessa kesti vuoteen 1918. Millainen oli venäläinen Viapori – Krepost Sveaborg? Venäläinen Viapori -verkkonäyttely on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tuotanto: Suomenlinna