AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

Historialliset aikakaudet ja henkilöt

100 kuvaa Varkaudesta

Verkkonäyttelyssä esitellään kuva jokaiselta itsenäisyyden vuodelta Varkaudesta. Kuvissa tapahtumia, vierailuja, rakentamista ja varkautelaista arkea. Tuotanto: Varkauden museot.

1930-luku - Pulan ja aatteen vuosikymmen

Verkkonäyttely Oulusta 1930-luvulla teemalla "Pulan ja aatteen vuosikymmen". Tuotanto Pohjois-Pohjanmaan museo.

1940-luku - Kotirintaman arkea Oulussa

Verkkonäyttely sota-ajasta Oulussa. Tuotanto: Pohjois-Pohjanmaan museo

1950-luku - Nuorisokulttuurin nousun vuosikymmen

Verkkonäyttelyssä on seuraavat osa-alueet: Jälleenrakennuksen ja taloudellisen nousun aika, Suomi urheilee ja muotoilee, Angloamerikkalaisen kulttuurin voittokulku ja Tiedotusvälineet nuorten tajunnassa. Tuotanto: Pohjois-Pohjanmaan museo.

Akseli Gallen-Kallela Facebookissa

Elämää 100 vuotta sitten. Akseli Gallen-Kallela elää Facebookissa elämäänsä tasan sata vuotta sitten. Päivitykset perustuvat Gallen-Kallelan Museon aineistoihin ja muihin historiallisiin dokumentteihin. Tuotanto: Gallen-Kallelan museo

Autuaitten asunnoilla – Eemil Halosen hautaveistotaidetta
Eemil Halonen on suomalaisen kuvanveistotaiteen uranuurtaja. Hautakuvanveisto ja muut tilaustyöt muodostavat merkittävän osan Halosen 1920–1940-lukujen taiteesta. Halosten Museosäätiön kokoelmissa on satoja Eemil Halosen teoksia ja luonnoksia, joiden synnyn taustalla on läheisen ja arvostetun henkilön kuolema. Kokoelmateokset ovat kuolinnaamioita, muotokuvia, haudoille toteutettuja muistomerkkejä, veistoksia ja reliefejä, niiden luonnoksia ja luonnospiirustuksia. Autuaitten asunnoilla -verkkonäyttely esittelee 43 kohdetta ja lähes 50 teosta, jotka sijaitsevat eri puolilla Suomea ja Karjalaa. Kohteisiin voi tutustua sekä tarinoiden että karttapaikannuksen kautta. Halosen hautaveistotaiteeseen pääsee tutustumaan myös Taidemuseo Eemilin näyttelyissä. Tuotanto: Taidemuseo Eemil

Ellin nimipäivät

6-vuotiaan Ellin elämää 1920-luvun Savonlinnassa. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Eläköön Etelä-Savon esihistoria!

Nuoret tekivät esihistoriallisille ja luontokohteille retkiä, joiden pohjalta he kirjoittivat tarinat, tekivät hahmot ja taustat, kuvasivat ja äänittivät äänet leikeanimaatioille. Tuotanto: Savonlinnan maakuntamuseo.

Etelä-Karjalan esihistoriaa ja muinaisjäännöksiä

Verkkonäyttely Etelä-Karjalalan esihistoriasta ja muinaisjäännöksistä kivikaudelta ristiretkiajan loppuun. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Generalissimus Suvorov 1730-1800

Näyttely kertoo suuren sotapäällikön kenraali A.V.Suvorovin elämän värikkäistä tapahtumista, hänen voitoistaan taistelukentillä ja työstään Kaakkois-Suomen linnoitusten suunnittelijana ja rakentajana. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Jyväskylän seminaarissa opiskelleita uranuurtajanaisia
Verkkonäyttely Jyväskylän seminaarissa opiskelleista valtakunnallisesti tunnetuista naisista. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Kaukaa haettua
Verkkonäyttelyssä voi tutustua neljäntoista suomalaisen maailmanmatkaajan kautta matkustamiseen, kaupankäyntiin ja eri aikakausien aatevirtauksiin. Tuotanto: Kulttuurien museo.

Keisarillisia matkoja Kaakkois-Suomessa
Sivusto kertoo kuvin ja tarinoin Suomen autonomian ajan keisareiden matkoista Kaakkois-Suomen alueella. Tuotanto: Lappeenrannan museot.

Kimitoöns virtuella historia

Kimitoöns virtuella historia. På denna sida får du bekanta digmed personer, platser och händelserfrån öns olika tidsperioder.Kimitoöns orter och skär haren rik gemensam historia, samtidigt som nejden alltidhar bildat ett mångsidigt samhällemed en ovanlig mångfald avolika näringar och samhällsgrupper. Suomeksi: Kemiönsaaren virtuaalinen historia. Tuotanto: Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus

Markalla merkkareita - 1970-luku tutuksi

Tervetuloa seikkailemaan 1970-luvun Suomeen, jolloin raha oli markka ja sillä saattoi ostaa kioskilta sitkeitä makeisia nimeltään Merirosvoraha. Merirosvorahoja kutsuttiin merkkareiksi ja niitä oli sekä salmiakin- että hedelmänmakuisia. Tältä sivustolta löydät tietoa, tarinoita, tehtäviä, valokuvia ja muuta mukavaa lapsuuteen 70-luvulla liittyvää. Tarinoiden taustalla on muistelukeräykseen vastauksena saatuja kertomuksia. Tämä opetuspaketti on suunnattu erityisesti varhaiskasvatuksen ja alaluokkien käyttöön, mutta kuka tahansa on tervetullut mukaan tutustumaan. Kokonaisuus on syntynyt Keski-Uudenmaan kunnallisten museoiden yhteistyössä. Mukana hankkeessa ovat Hyvinkään kaupunginmuseo, Järvenpään taidemuseo, Keravan museo, Mäntsälän museotoimi, Nurmijärven museo ja Tuusulan museo.

Mary Gallén Facebookissa

Elämää 100 vuotta sitten. Mary Gallén elää Facebookissa elämäänsä tasan sata vuotta sitten. Päivitykset perustuvat Gallen-Kallelan Museon aineistoihin ja muihin historiallisiin dokumentteihin. Tuotanto: Gallen-Kallelan museo

Moskovan välirauhansopimus sinetöi Lotta Svärd  -järjestön kohtalon. Järjestö lakkautettiin välirauhansopimuksen  21.artiklan nojalla 23.11.1944. Lotat olivat varautuneet järjestönsä  lakkauttamiseen jo aiemmin syksyllä perustamalla Suomen Naisten  Huoltosäätiön, johon Lottajärjestön omaisuutta alettiin siirtää. Piirit  ja paikallisosastot siirsivät omaisuuttaan myös yhdistyksille,  kouluille, seurakunnille ja yksittäisille henkilöille. Lottamuseon  verkkonäyttely käsittelee niitä toimenpiteitä, joihin järjestössä  ryhdyttiin järjestön merkittävän omaisuuden suojaamiseksi sekä syksyn  1944 jälkeisiä tapahtumia. Mitä jälkeen jää -Lakkautettu Lottajärjestö  esittelee autenttista ennen julkaisematonta arkistomateriaalia Lottajärjestön omaisuuden kohtalosta. Tuotanto: Lottamuseo.

Minnan salonki sisältää kirjailija Minna Canthin (1844 - 1897) arkistoaineistoa digitaalisessa muodossa. Sivustolla on esillä alkuperäisiä käsikirjoituksia, Canthin kirjoittamia ja saamia kirjeitä, näytelmien pääkirjoja, asiakirjoja, valokuvia sekä muuta Canthiin liittyvää materiaalia. Alkuperäisiä materiaaleja on kirjaston lisäksi Kuopion kulttuurihistoriallisen museon KUHMUn arkistossa. Minnan salonki saattaa ainutlaatuista ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta aineistoa kaikkien ulottuville vapaasti tutkittavaksi. Tuotanto: Kuopion kaupunginkirjasto-Pohjois-Savon maakuntakirjasto.

Museipressen
Museipressen är Fiskars museums, Sagalunds museums och Stundars museums gemensamma blogg. I museipressen bloggen publiceras tre historiska personers brev under ett kalenderår. Bloggen uppdateras inte längre, men på de här sidorna kan du bekanta dig med bevarad brevväxling från Fiskars, Sagalunds och Stundars arkiv. Varvat med text finns plock från museernas bildarkiv. Produktion: Fiskars museum, Sagalunds museum och Stundars

Naisia Porissa

Näyttely esittelee kymmenkunta porilaista 1800- ja 1900 -luvulla elänyttä naista Hämysilmästä elävän leskeen ja porvarin vaimosta sairaanhoitajattareen. Näyttely pyrkii katsomaan naisten elämää ja arkea Porissa naisten silmin; mitkä olivat heidän elämänsä ehdot ja mahdollisuudet? Tuotanto: Satakunnan Museo.

Oravien Aarteita - Grafiikkaa 60-luvun kodissa

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelman perusnäyttely 7.5.2010 alkaen Jyväskylän taidemuseon Holvissa. Jyväskylän taidemuseon kolmanteen kerrokseen, entisiin Säästöpankin tiloihin on rakennettu ja sisustettu ihan oikea koti 1960-luvun henkeen. Kodissa asustaa kuvitteellinen viisihenkinen perhe, joka on vuosien varrella keräillyt, saanut lahjaksi ja perinyt suomalaista taidegrafiikkaa. Asuntoon saavuttuaan museovieras astuukin suoraan Oravien eteiseen. Verkkonäyttelystä löytyy paljon taustatietoa perheestä, 1960-luvusta ja sen tapahtumista, suomalaisesta taidegrafiikasta sekä näyttelyssä esillä olevista taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Tuotanto: Jyväskylän taidemuseo.

Tarinoita ja luentoja Uudenkaupungin museosta

Uudenkaupungin museon YouTube-kanavalla tarinoita museosta ja luentoja. Kanavalle on kerätty esimerkiksi tarinoita Wahlbergin talosta. Tuotanto: Uudenkaupungin museo

Unon ja Wolmarin matkassa
Näyttelyssä voit tutustua merkkihenkilöiden Uno Cygnaeuksen ja Wolmar Schildtin elämäntyöhön. Tuotanto: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo.

Venäläinen Viapori

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on merilinnoitus, jota alettiin rakentaa Ruotsin vallan aikana vuonna 1748. Sveaborgiksi nimetty linnoitus antautui toukokuussa 1808 Venäjän joukoille ja se siirtyi laivoineen ja linnoituslaitteineen Venäjän keisarikunnalle.Venäläinen aika linnoituksessa kesti vuoteen 1918. Millainen oli venäläinen Viapori – Krepost Sveaborg? Venäläinen Viapori -verkkonäyttely on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tuotanto: Suomenlinna