IDEOITA MEDIAKASVATUKSEEN
 

Museoiden avoimet digitaaliset aineistot opetuskäytössä

Suomen valokuvataiteen museo ja Helsingin yhteislyseo toteuttivat keväällä 2015 projektin, jossa hyödynnettiin Valokuvataiteen museon verkossa julkaisemia I. K. Inhan (1865–1930) Helsinki-aiheisia valokuvia kuvataiteen ja estetiikan kursseilla. Suomen valokuvataiteen museo on julkaissut kokoelman valokuvia vapain käyttöoikeuksin kuvapalvelu Flickrissä. Valokuvataiteen museon ja Helsingin yhteislyseon projekti on esimerkki toiminnasta, jossa museon kokoelmia voidaan hyödyntää sitomatta työskentelyä fyysisesti museoon.

Inhan kuvien ympärille rakentui kaksi kokonaista lukiokurssia: Media ja kuvien viestit (KU3) sekä Estetiikan kurssi (EST). KU3-kurssin opiskelijat tutustuivat aluksi Inhan Helsinki-aiheisiin kuviin sekä uusiin Helsingistä otettuihin kuviin ja keskustelivat kuvien eroista ja yhtäläisyyksistä. Valokuvataiteen museon yleisötyövastaava vieraili myös koululla kertomassa Inhan kuvista.

 Aiheeseen tutustumisen jälkeen opiskelijat saivat tehtäväkseen valita Inhan kuvista kiinnostavimmat ja lähteä kartan kanssa tutustumaan kuvauspaikkoihin. Näin opiskelijat saattoivat vertailla paikan päällä kaupunkikuvan muutoksia. Seuraavaksi opiskelijat saivat tehtäväkseen luoda oman teoksensa digitaalisen kuvakollaasin, perinteisen kollaasin, valokuva- tai videotekniikan mahdollisuuksia hyödyntäen. Estetiikan kurssilla opiskelijoiden tehtävänä oli ensin kirjoittaa essee Inhan kuvien estetiikasta. Toisena tehtävänä oli kirjoittaa kaunokirjallinen teksti, jossa pyrittiin eläytymään joko nykyaikaan tai menneeseen aikaan toisen aikakauden kautta.

Monet opiskelijoiden töistä käsittelivät Helsingin katukuvan muuttumista ja toivat esille opiskelijoiden oman näkökulman ja tulkinnan kotikaupungistaan ja sen muutoksesta. Kurssien päätteeksi opiskelijat rakensivat teoksistaan näyttelyn Kontulassa sijaitsevaan Galleria Kontupisteeseen. Galleria Kontupiste on Helsingin kaupungin ylläpitämä tila, jonka näyttelyt tuotetaan yhteistyössä Valokuvataiteen museon kanssa.

I. K. Inhan valokuvia Suomen Valokuvataiteen museo Flickr-tilillä