AINEISTOJA OPETUKSEEN
 

PELIT

Pelejä voi käyttää oppimisen tukena ja niitä voi hyödyntää osana opetuksen tehtäväkokonaisuuksia. Linkit johtavat museoiden tuottamiin peleihin ja pelillisiin sisältöihin. Pelit tarjoavat mahdollisuuksia mediakasvatuksellisen näkökulman hyödyntämiseen.

 

Arkkitehtuuripeli

Testaa taitosi arkkitehtuurihistoriassa! Koululaisille ja muille arkkitehtuurista kiinnostuneille sopiva peli kertoo arkkitehtuurista eri vuosikymmenille tyypillisten rakennusten kautta. Pelaaja voi liikkua vuosisadan alusta loppuun eri puolilla Suomea ja tutustua tunnettuihin arkkitehteihin, erilaisiin rakennuksiin ja tyylivaihteluihin. Pelattavissa ovat vuosikymmenet 1900–1990. Tuotanto: Arkkitehtuurimuseo

Darkroom Mansion
Suomen valokuvataiteen museon mobiilipeli, Darkroom Mansion, tutustuttaa valokuvakulttuuriin ja pimiötyöskentelyyn. Hauskoja palapelejä ratkomalla perehdytään valokuvavedostamisen eri vaiheisiin, valokuvapimiössä käytettäviin välineisiin sekä suomalaisiin valokuvaajiin ja heidän merkkiteoksiinsa. Darkroom Mansionissa esiintyvät valokuvat kuuluvat Valokuvataiteen museon kokoelmiin ja peli on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta sekä Googlen Play Storesta.

Ennen oli kaikki...
Jyväskylän yliopiston tietotekniikan ja journalistiikan opiskelijoiden toteuttama historiapeli, jossa on hyödynnetty Keski-Suomen museon kuvamateriaalia.

Kauskilan kalmiston arvoitus
Tutkimusretki 12-vuotiaan Vilin kanssa Lappeenrannan Kauskilan vanhalle kalmistolle. Toteuttaja: Etelä-Karjalan museo. 

Kuninkaantie - mobiliiseikkailupelit

Tervetuloa aikamatkalle Kuninkaantien varteen! Kuninkaantie -mobiiliseikkailupeleissä tutustutaan Vantaan historiaan ja kulttuuriympäristöihin. Valittavissa kaksi peliä, Kirkonkylän Agnes ja Muinaispuiston Anselmiu. Pelejä voi pelata sisällä, ulkona, suomeksi, ruotsiksi, kännykällä ja tietokoneella. Tuotanto: Vantaan kaupunginmuseo

Kuninkaantie II: Muinaispuiston Anselmiu -peli

Mobiilipeli, joka vie pelaajan seikkailulle Vantaan historiaan. Peli on avoin ja ilmainen kaikille. Pelin aikana pelaajat tutustuvan pelin päähenkilön Anselmiun tarinoihin jääkaudelta aina lähihistoriaan saakka ja keräävät pisteitä ja saavutuksia ratkomalla tehtäviä. Peliä pelataan 1-3 hengen joukkueena älypuhelimelle ladattavalla X-routes-ilmaissovelluksella tai selaimessa https://play.x-routes.com/. Pelata voi joko oikeassa ympäristössä liikkuen tai vaihtoehtoisesti luokassa tai kotona. Pelin on luonut Visia GameFactory yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon ja Vantaa-Seuran kanssa.

Kuopion muistolaatat -peli

Kuopion muistolaatat WEB-peli aloitetaan klikkaamalla oranssia palloa ja vastaamalla kysymykseen. Oikean vastauksen jälkeen pelaaja saa lisätietoja kohteesta ja kartalle piirtyy reitti seuraavalle muistolaatalle. Peli esittelee 9 Kuopion keskusta-alueen muistolaattaa. Pelistä on myös mobiiliversio, jota voi pelata kulkien paikan päällä veistokselta toiselle. Piirrokset on tehnyt sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen. Tuotanto: Kuopion taidemuseo

Kuopion patsaat -peli

Kuopion patsaat WEB-peli aloitetaan klikkaamalla oranssia palloa ja vastaamalla kysymykseen. Oikean vastauksen jälkeen pelaaja saa lisätietoja kohteesta ja kartalle piirtyy reitti seuraavalle patsaalle. Patsaspeli esittelee 14 Kuopion keskusta-alueen julkista taideteosta. Pelistä on myös mobiiliversio, jota voi pelata kulkien paikan päällä veistokselta toiselle. Piirrokset on tehnyt sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen. Tuotanto: Kuopion taidemuseo

Lottajärjestön rajatoimistosta työmaahuolloksi

Verkkopelissä kerrotaan, kuinka lottaperintö on siirtynyt sukupolvelta toiselle, vaikka itse järjestö lakkautettiinkin välirauhansopimuksen nojalla syksyllä 1944. Moniko meistä tulee ajatelleeksi lounastaessaan Amican ruokalassa, että Amica on kehittynyt lottien 1940-luvulla perustamasta Työmaahuollosta. Tuotanto: Lottamuseo.

Minecraft - Ulfberhtin miekka

Minecraft – Ulfberhtin miekka pelissä pelaaja seikkailee rautakauden Satakunnassa. Pelaajan tehtävänä on suorittaa pelissä erilaisia tehtäviä, kuten etsiä tiettyjä esineitä, puhua pelimaailman hahmojen kanssa edetäkseen tehtävissään ja liikkua pelin rautakaudelle sijoittuvassa historiallisen Teljän ympäristössä. Peli on tietokoneella pelattava Minecraft-pelin itsenäinen lisäosa. Toteuttaja: Emil Cedercreutzin säätiö.

On the Road -mobiilipeli
On the Road on mobiilipeli, jossa ajetaan vanhoissa maisemissa eri aikakausien teillä. Sovellus on ladattavissa Google Play:n kautta. Toteuttaja: Mobilia.

Rahapolitiikkapeli
Pelissä voit testata taitosi keskuspankin pääjohtajana. Peli opettaa talouden lainalaisuuksia ja rahapolitiikan hankaluuksia hauskasti. Toteuttaja: Suomen pankin rahamuseo.

Seppo-pelit

Seppo-peleistä löydät erilaisiin aihepiireihin liittyviä pelejä, kuten Kuopion torin historiapolun ja Jännäri-kierroksen. Lisäksi sivustolta löytyy esimerkiksi Liito-oravan jäljillä -peli, jossa tutkitaan metsää liito-oravan vinkkelistä. Pelin voi tehdä missä tahansa metsässä ja käyttää myös opetukseen. Sopii monenikäisille. Tuotanto: Kuopion museot

Skene

Skene on kaikille teatterista kiinnostuneille tarkoitettu tieto ja -pelisivusto. Se jakautuu kahteen osaan Teatterihistoriaan ja Teatteripeliin. Historiaosio esittelee länsimaisen teatterin eri osa-alueita ja niiden historiaa Antiikin ajoista tähän päivään. Teatteripeli on Skenen toiminnallinen puoli, jossa voit tehdä oman nettiteatteriesityksen yksin tai ryhmässä. Toteuttaja: Teatterimuseo.

Talonpojan selviytymispeli 
Kato miten käy - Talonpojan selviytymispelissä jokainen voi kokeilla, miten olisi pärjännyt entisaikojen maanviljelijänä muuttuvien säiden armoilla. Tervetuloa pelaamaan! Toteuttaja: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Testaa kuka ruukkilainen olisit ollut 1800-luvulla
Fiskarsin museon tuottama lyhyt peli, jossa voit selvittää, mitä töitä olisit ruukissa tehnyt 1800-luvulla. Löytyy sivuilta myös ruotsiksi ja englanniksi.